3FM nieuws

Als morgen bij de inauguratie iedereen dood gaat, wordt dit de nieuwe president!

  1. Nieuwschevron right
  2. Als morgen bij de inauguratie iedereen dood gaat, wordt dit de nieuwe president!

De designated survivor. De NOS dook in dit onderwerp en kwam erachter dat dit niet alleen een tv-serie is, maar ook daadwerkelijk écht bestaat. Het kan zomaar zo zijn dat morgen bij de inauguratie van Trump ongeveer heel Washington D.C. ontploft en dan moet er iemand zijn die alsnog president kan worden. Dat is de designated survivor.

Huh, wat is het precies?

Dat is iemand die op de dag van de inauguratie op een zo veilig mogelijke plek tv mag kijken. De huidige president van vóór de inauguratie kiest die persoon uit het parlement uit. Niet alleen de baan met de coolste naam ooit, maar de bijbehorende activiteiten klinken ook wel heel lekker. Toch is het niet zo rooskleurig als het klinkt...

Obama zet ongeveer nu iemand in een stealth helikopter richting een veilige locatie. Als Trump en iedereen rondom hem morgen komen te overlijden, wordt de designated survivor de volgende vier jaar de president.

Dus... De designated survivor zit zometeen op een superveilige locatie met een 'nuclear football': een koffertje waarmee je atoombommen kunt afvuren.

Wie moeten er allemaal dood voordat hij president wordt?

In Amerika heb je een presidential line of succession. Dat is een lijst van mensen die de president op kunnen volgen. Dit is het lijstje:

1. De vice president
2. De Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden
3. De persoon die het voorzitterschap van de Senaat waarneemt
4. De minister van Buitenlandse Zaken
5. De minister van Financiën
6. De minister van Defensie
7. Hoofd van het ministerie van Justitie
8 - 16. Alle andere ministeries, hier kan ook de designated survivor tussen zitten.

Eén iemand uit het ministerie is dus in ieder geval niet aanwezig bij de inauguratie. Voor het geval dat...

Wie is het nu?

Meestal is het iemand die niet heel bekend is, want dan word je verwacht bij de inauguratie en ben je sowieso een belangrijker (en makkelijker) doelwit voor kwaadwillenden. Het is wel zo dat de president iemand aanwijst, dus dat zal vast iemand zijn met hoog aanzien binnen de politiek. Een grijs muisje.

Bij Obama's inauguratie was de designated survivor Tom Vilsack, de minister van Landbouw. Een paar keer per jaar wordt weer iemand anders gekozen. De laatst gekozen persoon was Jeh Johnson, ministers van Binnenlandse Veiligheid.

Wat zijn de eisen voor een designated survivor?

Je moet dus in de presidential line of succession zitten. Verder gelden de eisen die normaal ook aan een president worden gesteld. Je moet geboren zijn in de Verenigde Staten, ouder zijn dan 35 en meer dan veertien jaar in de Verenigde Staten hebben gewoond.

Wat als de designated survivor ook dood gaat?

De kans is heeeeeel klein, maar ook de designated survivor kan dood gaan. Door bijvoorbeeld tijdens de inauguratie te stikken in de popcorn tijdens het Netflixen. Het internet is er nog niet over uit, maar op bijvoorbeeld Reddit zeggen de meeste mensen dat het iemand van de CIA, of een hoge generaal uit het leger zal zijn. Laten we hopen dat de situatie nooit zal voorkomen, maar waarschijnlijk is ook dit scenario al helemaal gepland.

De tv-serie

In 2016 kwam ABC met een serie over dit beroep. Je ziet Kiefer Sutherland in een grijze trui chillen en ineens ontploft Washington D.C. Tijd om president te worden! Kijk hier hoe sick dat is:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie