3FM nieuws

Klacht vraag 40 havo Frans gegrond

  1. Nieuwschevron right
  2. Klacht vraag 40 havo Frans gegrond

Maandagmiddag bogen ruim 12.000 havisten zich over het examen Frans. En daarna pakten ze massaal de telefoon; ruim een kwart van de kandidaten klaagde bij het LAKS over het examen. Vooral vraag 40 werd veel genoemd. Het LAKS diende een officiële klacht in over deze vraag bij het College voor Examens. En het CvE heeft de klacht gegrond verklaard! Als je achter de twee adviezen die niet in de tekst voorkwamen zoiets gezet hebt als 'blijft over', dan moet dat ook goedgerekend worden.

Snap je het nog? We leggen het nog eens uit. Vraag 40 ging over een tekst. De kandidaten moesten voor vijf adviezen aangeven of ze in de tekst genoemd werden. Verwarring gaf de tekst onder de vraag: 'Let op, je houdt één advies over'. Goed bedoeld van de examenmakers, maar verwarrend voor de examenkandidaten. Er bleven namelijk 2 adviezen over die niet in de tekst voorkwamen.

Als je achter advies 1, 2 en 5 'wel' hebt gezet, en bij de overgebleven adviezen (3 en 4) zoiets als 'blijft over', moet dat volgens het CvE ook goed worden gerekend. Het CvE zal voor de vraag het correctievoorschrift aanpassen.

Ster advertentie
Ster advertentie