3FM nieuws

Exportwaarde Nederlandse acts stijgt flink

  1. Nieuwschevron right
  2. Exportwaarde Nederlandse acts stijgt flink

Muziek van Nederlandse bodem is booming. Op Eurosonic Noorderslag onthulde Buma Cultuur een flinke stijging van de exportwaarde.

Nederlandse acts zijn geliefd in het buitenland. Zo behoren op het gebied van dance DJ's als Tiësto, Armin van Buuren en Afrojack al jaren tot de absolute wereldtop. En daar zijn wij als klein landje natuurlijk enorm trots op.

Nederlandse acts leverden 81 miljoen op

Op Eurosonic Noorderslag bevestigde Buma Cultuur zaterdag (14 januari) de populariteit van Nederlandse acts in het buitenland met harde cijfers. De export van muziek leverde in 2010 maar liefst 81 miljoen euro op voor de Nederlandse economie. Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van 2009.


Nederland blinkt uit in drie muziekgenres

Uit de exportcijfers blijkt dat Nederland vooral uitblinkt in drie genres. De toppositie wordt ingenomen door elektronische muziek. De wereldberoemde Nederlandse DJ's wisten met een toename van optredens in met name de Verenigde Staten voor de hoogste opbrengst te zorgen. Het genre populair/klassiek volgt op de tweede plaats met André Rieu als goudmijntje. En het genre rock/punk/metal staat op de derde plaats.

Exportwaarde Nederlandse acts blijft stijgen

De exportwaarde stijgt inmiddels al zes jaar op rij. En het ziet er naar uit dat deze trend over 2011 aanhoudt. Om twee recente voorbeelden op te noemen... Zo bracht Kensington zijn debuutalbum 'Borders' uit in de Verenigde Staten en Canada en bereikte Gers Pardoel de gouden status in België met zijn hitsingle 'Ik Neem Je Mee'.

Ster advertentie
Ster advertentie