3FM nieuws

De app die foto's ontmaskert bevat een belangrijke boodschap

  1. Nieuwschevron right
  2. De app die foto's ontmaskert bevat een belangrijke boodschap

Hoe vet zou het zijn als er een app bestaat die fotobewerkingen opspoort? Je haalt een afbeelding door de app et voilà: alle bewerkingen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Check Mate

Vandaag zou er zo'n app gelanceerd worden: Check Mate. Er is alleen een dingetje: hij bestaat niet. Het is een afstudeerproject van HKU-studenten Luka Cappetti (22) en Rosalie Boom (24). Zij willen relativering bieden in een tijd waarin we dagelijks geconfronteerd worden met bewerkte ideaalbeelden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onzeker over ons uiterlijk

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat Instagram de meeste negatieve invloed heeft op onze psychische gezondheid. Het constante geloer en geanalyseer van anderen op Insta is niet goed voor je slaap, zelfbeeld en zelfvertrouwen. Luka en Rosalie signaleerden dit probleem ook. De impact van sociale media heeft een grote invloed op hoe wij ons voelen. Zo is het idee voor hun afstudeerproject ontstaan.

Luka en Rosalie

"Beste app ever komt eraan!"

Luka en Rosalie begonnen een campagne en deden net of de app Check Mate er écht kwam. Online werd er druk gediscussieerd en gereageerd. Onder een Facebook-post van Metro, die het "nieuws" oppikte, reageerden jongeren positief op de komst van de app ("Beste app ever komt eraan!"). Ouderen maakten zich juist zorgen ("Als jongeren nu obsessief bezig gaan met het ontmaskeren van anderen op social media, wordt de focus dan niet nog meer op het uiterlijk gelegd?")

Het verhaal erachter

Het gaat Luka en Rosalie vooral om de boodschap achter het afstudeerproject. Ze vinden het belangrijk dat we de moderne jeugdcultuur begrijpen en het probleem serieus nemen. Daarom gaan ze het probleem verder onderzoeken en wie weet wordt de app uiteindelijk alsnog ontwikkeld!

Ster advertentie
Ster advertentie