3FM nieuws

3voor12 ontmoet Brian Eno

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12 ontmoet Brian Eno

3voor12 zocht de legendarische producer Brian Eno (o.a. David Bowie, U2, Talking Heads en Coldplay) op in zijn studio in Londen. Vanzelfsprekend schuwt hij de grote thema's niet: de Eerste Wereldoorlog en het zinken van de Titanic vormen de rode draad door zijn laatste album. ‘Ik wil niet binnen de grenzen van een envelop werken. Ik wil de envelop ontwerpen.’

(foto door: Shamil Tanna )

Hij is 67, maar Brian Eno lijkt nog niets van zijn energie of creativiteit te hebben verloren. Fluitend loopt de befaamde Britse producer naar de wc, om daar vervolgens luidkeels te gaan zingen. "Ik treed vanavond op met mijn a capella-groep, maar ik moet de tekst nog leren," excuseert hij zich.

Deze week verschijnt The Ship, zijn dertiende soloalbum. Dat zijn er aardig wat, maar Eno heeft natuurlijk veel meer gedaan. Hij heeft min of meer het genre ambient uitgevonden, een enorme berg platen gemaakt met acts en artiesten als Roxy Music, David Byrne, John Cale, Robert Fripp en Karl Hyde. En dan heeft hij als producer ook nog een niet te onderschatten rol gespeeld bij klassieke albums van onder andere David Bowie, U2, Talking Heads en Coldplay.

Maar nu is er dus weer een eigen album. Grotendeels opgenomen in zijn eentje, in de Londense studio waar het gesprek ook plaatsvindt. Ergens in Notting Hill, tussen de kapitale woonhuizen en de toeristische muziekwinkeltjes waar Bowie de etalages domineert, zit de studio van Brian Eno. Verstopt, op een kruispunt waar onder laaghangende takken nog een smal vijfde straatje op uitkomt. Aan het eind daarvan, in een hoek geklemd tussen twee huizen en achter een smalle deur die maar half open kan, zit de enorme open ruimte waar Eno opneemt.

3voor12-redacteur Ralph-Hermen Huiskamp zocht hem daar op en dronk een kop pittige rooibosthee met hem. "Ik word te springerig van koffie," verklaart Eno. "Daarom drink ik nu deze pittige rooibosthee. Het is extreem moeilijk te krijgen, altijd als ik het tegen kom sla ik groot in. Hier, neem ook een kop." Niet te drinken, maar sla het na zo’n betoog maar eens af. Helemaal wanneer de aanbieder zo nadrukkelijk zijn stempel op de muziekgeschiedenis gedrukt heeft.

Welke verhalen hij met zijn laatste album wil vertellen? Dat lees je nu bij 3voor12.

Ster advertentie
Ster advertentie