3FM nieuws

Rob en Wijnand spreken Carry Slee over nieuwe versie 'Spijt!'

foto: Carry Slee tijdens SR 2019
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob en Wijnand spreken Carry Slee over nieuwe versie 'Spijt!'

Na het originele boek, een film en zelfs een musical komt er nu ook een stripboek van Spijt!, het verhaal van Carry Slee dat voor het eerst verscheen in 1996. Het verhaal is opnieuw uitgebracht naar aanleiding van de Week Tegen Pesten die vandaag van start is gegaan. Carry Slee sprak over het initiatief tijdens de ochtendshow van Rob & Wijnand.

Week Tegen Pesten

De jaarlijkse Week Tegen Pesten is nog steeds hard nodig. De eerste weken na een zomervakantie zijn belangrijk in het proces van groepsvorming. Deze weken zijn doorslaggevend voor hoe leerlingen de rest van het jaar met elkaar omgaan. En hoewel het fysieke pesten inmiddels is omgeslagen naar voornamelijk online pesten op social media, is het nog steeds een groot probleem in de leefwereld van jongeren.

Carry Slee: "Ik vind het heel erg dat de gevolgen van pesten zo groot zijn. Zelfs als jongeren gepest zijn duurt het jaren voordat ze weer het vertrouwen in zichzelf hebben teruggevonden. Het heeft grote gevolgen en het maak je leven toch een beetje kapot."

Magie van lezen

Hoewel lezen onder jongeren een beetje outdated is geraakt stimuleer je met de komst van het stripboek dat jongeren weer gaan lezen en je laat nog steeds zien wat de gevolgen van pesten zijn. Twee vliegen in één klap dus!

De stripbewerking kwam tot stand met een script van Ahmad Resh en tekeningen van striptekenaar Ral van der Hoeven. Op de vraag hoe Carry Slee ervoor zorgt dat die magie overeind blijft met het stripboek, reageert ze: "Ik kreeg voorbeelden te zien en die liet ik dan aan mijn kleinzoon van 12 zien. Die reageerde met 'Oh vet, oma!'. Toen dacht ik zij kunnen zich er het best in verplaatsten op die leeftijd. Het komt gewoon over en dat vind ik zelf ook."

Het hele interview met Carry Slee zien:

Spijt!

Inmiddels zijn er al 40 drukken van Spijt! verschenen en wordt het boek nog steeds gelezen. Mocht je het boek niet gelezen hebben (let op spoiler alert!). Spijt! gaat over David, een scholier die spijt heeft wanneer hij hoort dat zijn gepeste klasgenoot Jochem een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Hij was niet echt gemeen tegen Jochem, maar hij nam het ook nooit voor hem op.

Het stripboek wordt vanaf vandaag besproken op basisscholen tijdens de Week Tegen Pesten en is overal verkrijgbaar in de boekhandel.

Ster advertentie
Ster advertentie