3FM nieuws

YouTube biedt excuses aan voor LHBTQ-filter

  1. Nieuwschevron right
  2. YouTube biedt excuses aan voor LHBTQ-filter

Goed nieuws voor onder andere YouTuber Bram de Wijs. Hij kwam erachter dat tientallen video's van hem werden geblokkeerd omdat ze volgens YouTube aanstootgevend waren. Waarom? Omdat ze de tag 'gay' droegen...

Thumbnail van een vlog van Bram die onzichtbaar werd gemaakt door YouTube

YouTube-filter

Het populaire videoplatform kreeg de afgelopen dagen ontzettend veel kritiek vanwege een filter dat aanstootgevende video's blokkeert. Dit om jonge kijkers te beschermen voor online heftige beelden. Eén probleempje: duizenden LHBTQ-video's met de tag 'gay' werden hierdoor onvindbaar.

Bram de Wijs

Ook de Nederlandse YouTuber Bram de Wijs kwam tot de ontdekking dat met deze filter zijn kanaal onzichtbaar werd en daarbij tientallen video's geblokkeerd. Hij kwam gistermiddag langs bij 3FM-DJ Eva om erover te vertellen.

"36 van de 100 video's verdwenen toen ik 't filter aanzette." - Bram de Wijs

Onvindbaar

Volgens YouTube is de functie bedoeld voor scholen of bijvoorbeeld bibliotheken die jonge kinderen willen beschermen voor heftige beelden die op 't internet ronddwalen. Dat is natuurlijk een goed uitgangspunt, maar volgens Bram sluit de filter te veel video's uit.

"Stel je bent een scholier van zestien en je zit een beetje in de knoop met je geaardheid. Thuis durf je er misschien niks over op te zoeken dus dan doe je dat op school. Maar door YouTube is deze informatie nu dus onvindbaar." - Bram de Wijs

Bekijk het volledige gesprek met Bram hier terug.

Excuses van YouTube

Het massale protest van beroemde YouTubers heeft gewerkt. Het platform heeft inmiddels een online statement gegeven over de zaak. "The filter sometimes makes mistakes in understanding context and nuances, when it assesses which videos to make available in Restricted Mode. The bottom line is that this feature isn’t working the way it should. We’re sorry and we’re going to fix it."

Ster advertentie
Ster advertentie