3FM nieuws

Declan McKenna brengt het zonnetje in huis met nieuwste album

foto: Ben Houdijkfoto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Declan McKenna brengt het zonnetje in huis met nieuwste album

Een tijdje terug liet Declan McKenna bij VoorAan in de 3FM Live Box al een voorproefje horen van zijn nieuwe plaat. Nu is het complete album What Happened To The Beach? definitief uit! Het derde album van de Britse zanger heeft naast die heerlijke indierock ook een hoop psychedelische en elektronica elementen.

Declan McKenna was pas 16 toen hij zich inlas over de corrupte FIFA tijdens het 2014 Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De Britse zanger besloot er een protestliedje over te schrijven. Het Britse voetbalteam overleefde de groepsfase niet, maar ‘Brazil’ betekende McKenna’s grote doorbraak.

Sinds die doorbraak heeft McKenna met What Do You Think About The Car? (2017) en Zeros (2020) zichzelf telkens weer op de kaart gezet. Wat volgt zijn een aantal jaren radiostilte, waarin hij zich terugtrekt om volledig op zijn nieuwe muziek te focussen. Voor fans is het dan wachten op een nieuw groot project.

What Happened To The Beach?

En dat wachten wordt nu eindelijk beloond, want na vier jaar is daar studioalbum nummer drie! En net als zijn debuutalbum stelt McKenna met What Happened To The Beach? in de titel een vraag aan de luisteraar. Het hele album is opgenomen in Los Angeles – doorgaans strand genoegd, dus daar zal de vraag wel niet op doelen. De zonnestralen van LA schijnen door heel deze plaat en kun je perfect draaien met de pootjes omhoog!

Op dit album is de energieke indierock een stukje milder, en zijn de liedjes even catchy maar funky-er. In twaalf liedjes trekt Declan ons zijn wereld in met zwoele elektronica steeds als basis. En waar liedjes als ‘Nothing Works’ en ‘The Phantom Buzz (Kick In)’ wat meer rocken, dan de zwoele ‘Mulholland’s Dinner And Wine’ en ‘Elevator Hum’, voelt het album steeds compleet aan.

En dan heb je die altijd interessante teksten nog. Sinds ‘Brazil’ heeft McKenna bewezen maatschappelijke boodschappen te betrekken in zijn nummers. Op dit album is dat niet anders. ‘Nothing Works’ is een passende titel voor een liedje over verwachtingen. Met teksten als “When I sing the song, and you didn’t like the verse, I try to fix myself but nothing works” worstelt McKenna openlijk met het willen van verwachtingen voldoen, maar constant tekortschieten.

VoorAan

Een tijdje terug was Declan McKenna al te gast bij VoorAan met Jamie en Olivier. In de 3FM Live Box liet hij al de nummers ‘Mulholland’s Dinner And Wine’ en ‘Elevator Hum’ horen. Met een akoestische gitaar in de hand liet McKenna toen al zien een hele verfrissende en stralende sound te hebben!

Bekijk het optreden hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie