3FM nieuws

Blof in Ogi, Sado

  1. Nieuwschevron right
  2. Blof in Ogi, Sado
Tussen de verschillende schitterende indrukken door van Japan en al haar pracht, blogt Bløf op 3FM.nl over de reis.
BESCHAVING

Ogi, 14 augustus 2009

Het stadje Ogi ligt in de uiterste zuidwestpunt van Sado. Hier heeft Kodo zijn tijdelijke kampement opgeslagen in de plaatselijke gymzaal, om alle noodzakelijke voorbereidingen voor hun eigen jaarlijkse festival Earth Celebration te treffen. Als onze bus aankomt staat het grote gezelschap ons al op te wachten, en het is een prachtig weerzien. We voelen ons onmiddellijk thuis in dit gezelschap, en alhoewel de meeste Kodo-leden maar weinig Engels spreken ontstaan er meteen allerlei gesprekken. En ze praten zoals ze spelen: met head, hands & feet.

MP3 naar Japan

Maar vandaag moet er vooral gewerkt worden. De repetities verlopen zoals altijd met deze Japanners: gedisciplineerd en georganiseerd. Deze muzikanten laten niets aan het toeval over en zijn bijzonder goed voorbereid op elk vlak. Een voorbeeld: “Mens” hadden we nog nooit met Kodo samen gespeeld. Ik stuurde vooraf een e-mail met een mp3 naar Japan en had kort telefonisch overleg over een mogelijk arrangement. Tijdens de repetitie hoeven we het nummer maar één keer door te spelen en het is goed. De enige reden dat we het een tweede keer spelen is omdat het geweldig klinkt...

EARTH

Verder is Earth Celebration een festival waarbij respect voor de omgeving en de aarde een belangrijke rol speelt. Ze zien het als een verbinding tussen E (environment = omgeving) en H (humanity = mensheid) door ART (=kunst). EARTH dus. Zo leven de mensen van Kodo, en dat is ook precies waarom wij hier zijn.

Het Toppunt Van Beschaving

Na afloop van de repetities zegt Jun, de tourmanager van Kodo tegen me: “We hebben dan wel niet veel beschaving, zo zonder veel internet en airconditioning op dit eiland, maar we zijn wel georganiseerd”. Daar moet ik om lachen, vooral omdat het me zo verbaast. Want ik vind deze rust en deze bescheidenheid juist het toppunt van beschaving.

>> Lees meer reisverslagen van Bløf vanuit Japan

Ster advertentie
Ster advertentie