3FM nieuws

3voor12: de tien beste muziekfilms van IDFA 2015

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: de tien beste muziekfilms van IDFA 2015

Maandag 9 november begint de kaartverkoop voor documentairefestival IDFA. Ook dit jaar heeft IDFA in samenwerking met de Melkweg weer bijna twintig films geselecteerd. 3voor12 bekeek ze vast allemaal. Dit zijn de tien beste van 2015. Met onder andere een rasecht YouTube-sprookje, de hyperaanstekelijke rockheld Jesse Hughes die veertig wordt en de beruchte zangeres Nina Simone, die verstrikt raakt in de burgerrechtenbeweging.

1. YouTube-sprookje

Jarenlang al moddert zangeres Princess Shaw aan in haar Amerikaanse achterwijk. Niet dat ze het niet probeert, ze doet er alles aan om door te breken. Ze doet mee aan talentenjachten op tv en zet haar halve leven in selfievorm op YouTube. En dan is daar ineens YouTube-prins Kutiman met zijn witte Mac. De Israelische geluidskunstenaar speurt het internet af op zoek naar talent. Talentvolle drummers, gitaristen, pianisten. Hij heeft ze allemaal nodig om complete nummers bij elkaar te sampelen, uiteraard zonder dat de muzikanten in kwestie er zelf weet van hebben. Thru You Princess is een echt YouTube-sprookje.

2. Rock 'n roll beest wordt veertig

Jesse Hughes is een rockster. Daar geloofde zijn oude schoolvriend Josh Homme heilig in. Toen Hughes na zijn scheiding twijfelde hoe het verder moest, overtuigde de QOTSA-frontman hem ervan de gok te wagen. Het succesverhaal is bekend, en deze super vermakelijke VICE-documentaire toont ons Jesse Hughes op een kruispunt. Hij is veertig jaar oud, heeft alles gedaan wat God verboden heeft en gaat de ultieme uitdaging aan: hij wil een nieuwe plaat maken EN zijn schepper tevreden stellen. Je ziet het allemaal in The Redemption Of The Devil.

3. Grillige zangeres in de greep van de burgerrechtenbeweging

IDFA-selecteerde dit jaar twee Netflix-producties die niet verder uit elkaar konden liggen. De film over Keith Richards is een saaie aaneenschakeling van blues-invloeden, die over Nina Simone is een explosief portret over een levensgevaarlijke zangeres. Het was de militante burgerechtenstrijd in de jaren zestig die het beest in Simone deed ontwaken. Veel muzikanten waren betrokken bij de strijd voor gelijke rechten, maar niemand ging zo ver, en niemand zette zo zijn carrière op het spel als Nina Simone. Prachtige beelden uit live-registraties ook. What Happened, Miss Simone?

Ster advertentie
Ster advertentie