3FM nieuws

1 op de 3 studenten heeft spijt van studiekeuze

  1. Nieuwschevron right
  2. 1 op de 3 studenten heeft spijt van studiekeuze

En vaak is dat de schuld van de middelbare school, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

(bron foto)

En zo komt er bijna een einde aan het derde thema van X-Lab, het gecombineerde thema studiekeuze/tussenjaar. Zo niet het meest wezenlijke thema voor eindexamenkandidaten.

Bijna niet te doen

De afgelopen weken konden we niet anders dan tot de conclusie komen dat het bijna niet te doen is om een een goede studie te kiezen. Een tussenjaar om jezelf wat tijd te gunnen en tot een afgewogen beslissing te komen, kan helpen, maar biedt niet altijd soelaas.

Vandaar dat we onze vrienden van het Jongerenpanel van EenVandaag inschakelden om de proef op de som te nemen, en te onderzoeken hoe jongeren in Nederland denken over onderwerpen als tussenjaar en studiekeuze.

Lees ook:
>> "Een tussenjaar is heus niet alleen maar leuk"
>> Sherin (16) doet een studiekeuzetest
>> "Wie help je eigenlijk met vrijwilligerswerk?"


Spijt als haren op hun hoofd

Aan het onderzoek deden 650 studenten mee en ruim 500 middelbare scholieren uit de bovenbouw, onder wie 260 leerlingen die over anderhalve week beginnen met hun eindexamen. Wat bleek? Eén op de drie studenten (30%) heeft spijt van hun studiekeuze.

Ze geven aan dat ze daadwerkelijk een andere studie hadden gekozen als ze nu opnieuw voor dat besluit zouden staan.

Hoe dat komt?

Hoewel 31% van de studenten die spijt hebben vinden dat ze van hun studiekeuze zelf meer werk hadden moeten maken, is de helft van die studenten (50%) van mening dat zij op hun middelbare school niet goed zijn begeleid.

Dat concludeerden Heleen Pelle van Bureau Buitenland en Annemiek van Kessel ook al, in ons verhaal 'Hoe kies je in hemelsnaam een studie?' en verklaart ook waarom studie-uitval al ruim tien jaar onveranderd hoog is.

Blijft moeilijk om te kiezen

Van de ondervraagde eindexamenkandidaten heeft driekwart (77%) inmiddels een definitieve studiekeuze gemaakt (NB. Dit onderzoek vond plaats voor 1 mei). Tweederde (67%) vond het moeilijk om tot de juiste studiekeuze te komen.

Bij het kiezen van een studie hechten scholieren vooral waarde aan open dagen en meeloopdagen bij opleidingen. Ook zegt ruim eenderde (37%) het advies van hun ouders heel serieus te nemen.

Tussenjaar dan maar?

Van de eindexamenkandidaten in het onderzoek zegt ruim 1 op de 10 leerlingen (11%) het studeren nog een jaartje uit te stellen en eerst een tussenjaar te nemen. Nog eens 6% overweegt dat heel serieus.

Van de ondervraagde studenten heeft bijna 1 op de 5 studenten (17%) een tussenjaar genomen voor of tijdens de studie. Dat jaar hebben zij vooral gebruikt om te werken. Ook reizen, vrijwilligerswerk en een studiekeuzetraject waren populaire invullingen van het tussenjaar.

Meer leren over jezelf

Een belangrijke reden voor veel jongeren om een tussenjaar te nemen was dat zij meer tijd nodig hadden om te bedenken wat ze wilden studeren. Ook zagen ze het als een buitenkans om meer over zichzelf te leren.

Dit lijkt te zijn gelukt: de helft (50%) zegt nog nooit zoveel over zichzelf geleerd te hebben als tijdens het tussenjaar.

Luister hier naar het item van EenVandaag op Radio 1:

Ster advertentie
Ster advertentie