3FM nieuws

Zalingei, oase in de woestijn

  1. Nieuwschevron right
  2. Zalingei, oase in de woestijn
De stad Zalingei heeft veel vluchtelingen opgevangen. Maar er is te weinig van alles. Hoe kan het geld van 3FM helpen? Willem Reusing beschrijft de situatie in Soedan .Soedan is door en door droog en stoffig. Maar de plaats Zalingei, liggend aan de rivier de Grote Wadi, is een uitzondering. Hier is het groen. Toch komt niemand meer graag naar Zalingei, want de stad ligt midden in het conflictgebied in Darfur. Door het conflict is het stadje waar voorheen zo’n 55.000 mensen woonden nu ook het toevluchtsoord voor 90.000 ontheemden, mensen die gevlucht zijn voor de onlusten. De stad Zalingei kan de toevlucht van zoveel mensen niet aan. Er is geen elektriciteit en de watertoevoer is niet uitgerust voor zoveel mensen.

Het plaatselijke ziekenhuis kreeg vanaf het begin van het conflict veel meer patiënten dan het aankon. Het ziekenhuis had een mannen-, vrouwen- en kinderafdeling, een vaccinatiecentrum, een polikliniek en een opleidingsschool voor verpleegkundigen. Maar er waren geen chirurgen, geen laboratoria, geen operatiekamers en geen röntgenapparatuur.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zorgde voor een chirurgisch team en het Noorse Rode Kruis voorzag het ziekenhuis van de benodigde apparatuur. Hierdoor konden oorlogsslachtoffers behandeld worden. Een jaar na het begin van het conflict is het grote aantal oorlogsslachtoffers afgenomen en het ICRC heeft het chirurgische team teruggetrokken.

De overheid heeft twee chirurgen en een aantal anesthesieverpleegkundigen in het ziekenhuis geplaatst een team is stand-by voor noodgevallen. Het ziekenhuis is echter enorm vervallen en de verdubbeling van de bevolking van het stadje legt een enorme druk op de capaciteit. Zoals de directeur, de heer Osman, aangeeft: "Ik heb nu betere artsen en apparatuur maar ik heb geen laboratoria om testen te doen en geen goede ruimte om de apparatuur te plaatsen."

Daar komt nu verandering in. Met het geld dat het Nederlandse Rode Kruis heeft gekregen dankzij de eindejaarsactie van radio 3FM wordt dit ziekenhuis geheel gerenoveerd. Jos Smits, bouwkundige, gaat voor het Nederlandse Rode Kruis het project begeleiden. "We gaan de gebouwen die nu op instorten staan renoveren zodat patiënten veilig liggen. We gaan zorgen voor nieuwe sanitaire voorzieningen en de afdelingen gynaecologie en tbc herbouwen," vertelt Jos. "We gaan ook zorgen voor een wachtruimte, want mensen moeten nu buiten in de brandende zon wachten. Ook komt er een nieuw laboratorium met een bloedbank."

De mensen in Zalingei zijn blij met de komst van de "Hollandi". "Je merkt dat door de manier waarop we begroet worden," vertelt Jos. Veel inwoners van Zalingy hadden nauwelijks toegang tot gezondheidszorg en daar komt nu, dankzij radio 3FM, verandering in.

Bekijk het fotoboek van het plaatselijke ziekenhuis.
Ster advertentie
Ster advertentie