3FM nieuws

11 tips tegen de hitte

  1. Nieuwschevron right
  2. 11 tips tegen de hitte

Dat je niet met je bakkes in de felle zon moet gaan zitten en luchtige kleding aan moet trekken, weten we inmiddels wel. Maar hoe kun je er verder voor zorgen dat je deze bloedhete dag doorkomt?

1. Eet geen ijsjes

Het is lastig om een verfrissend ijsje af te slaan. We weten het. Je denkt dat het verkoelt, maar zodra al die calorieën je lijf binnen komen, is het hek van de dam en moet je lichaam keihard aan het werk om ze te verbranden. Dat kost energie en daar krijg je het dan weer warm van. So no ice cream for you today!

2. Drink thee

Uiteindelijk werkt een kopje thee verkoelender dan een ijskoud drankje. Je gaat er namelijk van zweten en dat brengt je temperatuur omlaag. Maar ja, we begrijpen dat je nu echt niet zit te wachten op een kopje earl grey.

3. Eat spicy!

In tropische landen eten ze niet voor niets pittig. Van de pit gaat je bloed sneller stromen en daar ga je dan weer extra van zweten. Tegelijkertijd blijft je lichaamstemperatuur hetzelfde. Helemaal top dus. Kom maar door met die samba-bal.

4. Blijf drinken

Blijf drinken. No matter what. En vergeet niet dat elk drankje telt, ook koffie of frisdrank. Hoewel we je ten strengste afraden alleen maar koffie naar binnen te gieten. Dat droogt uit. Niks is zo verkoelend als een groot glas - of ehh drupje - water.

5. Eet licht en gezond

Sowieso goed, maar nu extra belangrijk. Laat alsjeblieft die dubbele kapsalon met tien teentjes knoflook liggen. Daar raakt je lichaam helemaal van slag van. In groenten en fruit zitten veel vocht en kalium, waardoor je gehydrateerd blijft. Daarnaast is het goed voor je bloedsomloop.

6. Kleed je luchtig

Fuck de modepolitie. Vandaag kun je niet luchtig genoeg de wereld in stappen. Vermijd synthetische stofjes, want dat plakt en zweet. Katoen en linnen zijn je grote vriend. En vergeet je hoedje niet!

7. Don't touch your zweet

Zweet is jouw eigen airco. Het koelt af. En laat het vooral zitten, want als je het afveegt verneuk je het hele systeem. Vind je zweten vies? Als je gezond en goed eet en drinkt, stinkt zweet nauwelijks. Enne... Vergeet niet dat iedereen zweet hè.

8. Ga de natuur in

Blijf weg van stoepen, straten, daken en beton. Daar kan een zogenaamd 'heat island' op ontstaan. En daar zit je nu echt niet op te wachten. Geloof ons. Rondom bebouwing ligt het kwik een stuk hoger, dus zoek vandaag maar een schaduwrijk plekje op in een park of bos.

9. Wees fit

Misschien een beetje laat, maar mensen die in shape zijn kunnen beter tegen warmte. Als je sport stel je je lichaam bloot aan een hitte-stresstest. Als je dat vaker doet, went je lichaam hieraan en krijgt die je lichaamstemperatuur sneller op peil.

10. Think cool

Het hele mind over body-idee werkt! Dus pak een boek over de beklimming van de Mount Everest, een boottocht over de poolkappen en kijk kijk rustig nog een keer Ice Age of March of the Penguins, want je krijg het er écht minder warm van.

11. Blijf rustig

Verzet je niet tegen de hitte. Ga liggen en wacht tot de temperatuur weer daalt. Dat kan nooit lang duren in Nederland.

12. Vergader buiten

Hoe chill is dit? Wel goed insmeren...

3FM helpt ook

Uit je trommelvliezen sijpelt inmiddels ook puur vocht en om dat er zo snel mogelijk vanaf te krijgen, moeten ze even stevig opgetrommeld worden. Een zomerse playlist helpt:

Ster advertentie
Ster advertentie