3FM nieuws

De examentips van Marli - deel 1

  1. Nieuwschevron right
  2. De examentips van Marli - deel 1

Ook Marli doet dit jaar havo-examen en is vastberaden haar diploma te gaan behalen. De zenuwen beginnen langzaam op te spelen, maar Marli realiseert zich dat het in principe ook maar 'gewoon' toetsen zijn. Hoe bereid jij je voor op je examens? Marli vertelt hoe zij te werk gaat en geeft tips.

Ik ben Marli, 17 jaar en ik zit in HAVO 5. Ik zit op het Markenhage College in Breda, dit is een daltonschool (waarbij de leerling zelfstandiger werkt en meer keuzevrijheid krijgt dan op een reguliere middelbare school, red.) en ik volg het Cultuur & Maatschappij-profiel. Dat betekent dat ik Nederlands, Wiskunde A, Engels, Duits, Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen en Muziek in mijn vakkenpakket heb.

Hoe dichterbij de examens komen, hoe zenuwachtiger ik word. Het examen is voor mij heel belangrijk. Ik heb me vijf jaar lang kapot gewerkt en ik vind het zonde om deze jaren weg te gooien door de laatste weken te versloffen. Ik neem de eindexamens daarom ook aardig serieus, maar ik vat het ook weer niet te zwaar op. Het zijn in principe ook maar toetsen.

In de week van 22 april, waren de examentrainingen bij ons op school. Tijdens deze trainingen gingen we examens oefenen en kon ik vragen stellen. Op mijn school waren de trainingen volgens mijn lesrooster. Ik ben naar alle examentrainingen gegaan, maar niet iedereen deed dit. Veel mensen vonden het niet de moeite waard om de examentrainingen van de talen te volgen. Ik ben echter heel blij dat ik ben gegaan. Ik ben er achter gekomen dat ik van Duits al in de goede richting zit en ik weet waar mijn valkuilen zitten. Hetzelfde geldt voor Nederlands en Engels.

Hoe ik me voorbereid?

De tip die veel mensen geven is: maak veel examens van voorgaande jaren. Die tip is zeker waardevol. Door oefenexamens te maken kom je erachter welke delen je snapt of welke je nog moet oefenen. Ook leer je de vraagstelling kennen en raak je tijdens het maken van examens gewend aan de tijdsdruk.

Voordat je een examen gaat maken moet je natuurlijk de stof geleerd hebben. Vaak weet je meer dan je denkt. Je hebt een heel jaar lang les gehad in de examenstof, dus meestal weet je al veel over een onderwerp. Als je, net als ik, samenvattingen hebt gemaakt, dan kun je deze goed en aandachtig doorlezen.

Maak gebruik van anderen hulpmiddel dan alleen je boeken. Ga eens kijken of er beeldmateriaal te vinden is over het onderwerp. Er zijn een aantal leraren die een YouTube-account hebben. Een voorbeeld daarvan is Joost van Oort, ook wel JORT geschiedenis. Joost geeft met behulp van filmpjes uitleg over de eindexamenonderwerpen van geschiedenis.

Ster advertentie
Ster advertentie