3FM nieuws

Hear hear: er zitten steeds meer LGBTQ’s in films en series

  1. Nieuwschevron right
  2. Hear hear: er zitten steeds meer LGBTQ’s in films en series

Beauty And The Beast, Power Rangers, Orange Is The New Black, Modern Family, en nog veel meer. Hollywood geeft steeds vaker een iets realistischer beeld van de samenleving. Ein-de-lijk komen er meer Gays, Bi’s, Transgenders en Queers in films en series voor.

Flinke stijging

Het aantal gays en transgenders in Amerikaanse series blijft maar toenemen. Het afgelopen jaar was er een recordaantal vaste karakters dat gay is. De Amerikaanse organisatie GLAAD adviseert programmamakers over hoe zij meer diversiteit in hun programma’s of films kunnen verwerken en zij checken sinds 2005 hoeveel LGBTQ’s er op tv zijn. En dat is zéker iets om in de gaten te houden, want hoe meer, hoe beter!

ABC grote winnaar

In 2015 had de zender FOX de meeste gays in series. In 2016 was ABC de grote winnaar, zij hadden een ‘homopercentage’ van 7,3 procent. Het aantal lesbische karakters is dan weer wel minder dan het jaar ervoor, slechts 17% van het aantal LGBTQ’s ten opzichte van 33% in 2015. Meh. Het aantal transgenders in series is dan weer wel flink gestegen: van zeven naar zestien personages.

Waarom is het nodig?

Meer gay op tv is erg belangrijk, het draagt bij aan het beeld dat je hebt van de samenleving. Ook voor kids is het goed om zo jong mogelijk in aanmerking te komen met alle soorten/typen/vormen/maten mensen die bij de samenleving horen. Of dat nou gays, hetero’s, trangenders of bi mensen zijn. Het idee dat je mag vallen op wie je maar wil is toch een hele geruststelling terwijl je opgroeit? ;)

Op veel plaatsen op deze aardbol wordt bijvoorbeeld gay zijn nog niet geaccepteerd. Wanneer de tv laat zien dat het normaal is om te kunnen zijn wie je wil zijn, wordt de maatschappijbrede acceptatie daarvan wellicht makkelijker. Je groeit er als het ware mee op. Jongeren die worstelen met hun gevoelens kunnen veel kracht halen uit het feit dat zij weten niet alleen te zijn. En ehh.. dat het natuurlijk helemaal oké is om hiermee te worstelen.

Ook in films

In films komen gay-karakters ook vaker voor. Neem bijvoorbeeld de Disneyfilm Beauty And The Beast, waar dit jaar voor het eerst een gay-karakter speelt. En de ook film Power Rangers koos ervoor om in de nieuwe versie van de film een lesbisch karakter toe te voegen. Er viel dit jaar ook een film met een gay hoofdpersoon in de prijzen: Moonlight won een Oscar voor beste film. Reden genoeg voor Hollywood om vaker een gay-karakter in films te laten spelen! Want hallo... Prijzen! ;)

Kijktips voor Netflix

Er zijn op Netflix een hoop series te vinden waar wél LGBTQ’s in voor komen. Daarom hebben we een aantal toffe kijktips voor je. Bijvoorbeeld Orange Is The New Black, de serie heeft veel lesbische karakters en ook de prachtige transgender Laverne Cox speelt een redelijk grote rol. Een andere kijktip is het supergrappige Modern Family, waarin ook een gay koppel wordt uitgelicht, Mitch & Cam.

In de spannende serie Sense8 zijn de karakters panseksueel en in How To Get Away With Murder heeft het gay karakter Connor ook een grote rol, met hete seksscènes, hallo?! Genoeg te bekijken dus!

Het speelt echt

We kunnen dus concluderen dat het in film- en serieland echt belangrijker wordt om meer diversiteit in het plot te verwerken. En daar zijn we blij mee. TV-series kunnen nog een hoop leren van streamingdiensten als Netflix, waar het een stuk normaler wordt gevonden om alle mensen uit de samenleving een plekje te geven. Let’s hope dat het percentage volgend jaar nóg hoger ligt!

Ja toch?!

Ster advertentie
Ster advertentie