3FM nieuws

Autotune als instrument: van John Mayer tot Ronnie Flex

  1. Nieuwschevron right
  2. Autotune als instrument: van John Mayer tot Ronnie Flex

Autotune was ooit een vies woord in de muziekindustrie. Iets wat zangers en zangeressen gebruikten om over hun stem heen te gooien als ze er niet zo zelfverzekerd over waren. Dit is echter al lang niet meer het geval. Tegenwoordig is het een instrument dat voor sommigen net zo belangrijk is als een gitaarpedaal, zowel voor artiesten als Ronnie Flex als John Mayer.

Ronnie Flex krijgt al jaren bakken met kritiek over zich heen voor zijn gebruik van autotune. Eerder deze zomer bracht hij samen met BLØF 'Omarm Me' uit en een grote groep in Nederland voelde zich bijna beledigd. Hoe durft deze rapper met zijn bak autotune nou aan een van de mooiste Nederlandse liedjes ooit te zitten? Nou, gewoon. Door Paskal aan boord te krijgen en er samen een nieuwere en modernere kneiter van een hit van te maken.

Autotune

Voor veel muziekliefhebbers draagt autotune nog steeds een hele negatieve connotatie met zich mee. Misschien ook omdat het over het algemeen voornamelijk in de hiphop scene wordt gebruikt en dat is sowieso een muziekstroming die je niet serieus moet nemen en waar niemand verstand heeft van muziek. Toch? Nee, natuurlijk niet! Maar dat is wel wat er vaak wordt gezegd.

3FM Talent Dave Budha legde het ooit uit in 3voor12 Radio: "Autotune is nog niet ingeburgerd, mensen zien het als valsspelen, maar het is ook gewoon een instrument dat je moet leren bespelen." Cher was met 'Believe' één van de eerste artiesten die een wereldhit scoorde met een track waar de autotune vanaf droop. Niet omdat ze onzeker was over haar capaciteiten als zangeres, maar omdat ze het een leuk effect vond voor haar stem die goed bij het nummer paste. Een effect zoals gitaristen dat ook op hun effectpedaal hebben zitten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

John Mayer

Om dit muzikale instrument nog wat kracht bij te geven heeft John Mayer een video opgenomen waarin hij uitlegt hoe zijn nieuwste hit 'New Light' tot stand is gekomen. Je raadt het vast al... Mede mogelijk gemaakt door autotune! "When you background vocal yourself, it can be too much of the quality of your own voice. Which makes it hard to hear who the lead singer is and who is in the background."

"I don't really use autotune, but you can. You can use autotune as an instrument, so I did. Whatever works, right? The way we use it is to turn the vocal more into a synth part." Hij gebruikt het dus letterlijk om een effect over zijn stem heen te gooien zodat het beter in het liedje past.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Autotune voor iedereen

Oké. Waarschijnlijk gebruikt Ronnie het ook omdat hij nou eenmaal niet de vocal range heeft van John Mayer, maar verder is het ook een stijltje. Een effectje dat lekker klinkt en bij een track hoort, en daar is helemaal niets mee. Als John en Cher het mogen, dan ook Ronnie en Dave.

Ster advertentie
Ster advertentie