3FM nieuws

Waarom urenlang in de rij zitten voor een concert goed voor je is

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom urenlang in de rij zitten voor een concert goed voor je is

Het is wetenschappelijk bewezen: wachten in een concertwachtrij is goed voor je humeur, je sociale leven én je eigenwaarde. Zo, nu jij weer.

(Foto: Ben Houdijk)

Drie kwartier wachten voor je ein-de-lijk aan de beurt bent bij het gemeentehuis. Vijf mensen voor je bij de supermarkt, terwijl je alleen maar snel een pizza wilt afrekenen. Feit: wachten is bijna altijd irritant. Bijna altijd. Uren in de rij wachten tot de deuren van een concertzaal opengaan is namelijk onverminderd populair!

Wat zijn de voordelen?

Een beetje artiest heeft fans die zich minstens twee uur voor openingstijd melden voor de beste plekken in de zaal. Maar waaróm? Dat is toch afzien, urenlang wachten in de rij? Onderzoekers Richard Larson en Minjung Koo bekeken het van dichtbij en kwamen erachter dat het wachten voor een concert juist een goede impact heeft op de beleving van je avond! Check hieronder waarom precies.

1. Een rij is geen rij, het is een supersociaal feestje

Je hebt saaie, verplichte rijen (zoals die bij de supermarkt of het gemeentehuis), maar ook rijen waar je vrijwillig in gaat staan. Dit soort rijen heten 'celebratory queues' en die zijn eigenlijk al een feestje op zich. Fans leren nieuwe likeminded mensen kennen, spreken af met oude bekenden en kunnen met z'n allen urenlang praten over hun gezamenlijke passie. Een wachtrij is eigenlijk de ultieme thuisbasis voor fans.

2. Rijen geven je een gevoel van status

Mensen willen graag ergens bij horen. Als je fan bent van een bepaalde artiest hoort dat bij je identiteit: het is tenslotte, in meer of mindere mate, een onderdeel van je leven. Wachten in een concertrij is een van de manieren om te laten zien hoe intens je met muziek bezig bent en laat zien wat je positie is in de grotere groep van fans.

Vroeg in de rij zitten geeft je een hogere status dan mensen die een aantal uur na jou aankomen, waar je dan weer een positief gevoel aan overhoudt. En met een beetje pech, ook wat onderkoeling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Lang wachten geeft je een betere avond

Yup, echt waar. Het wachten in de rij is niet enkel goed voor je sociale contacten en je status, maar ook voor je humeur. Minjung Koo legt uit dat mensen hun avond echt beter beleven als ze vooraan staan.

"Als je achter je kijkt en ziet hoeveel mensen er achter je in de rij staan, geeft dat een kick. Het bevestigt dat andere mensen ook waarde hechten aan een goed plekje en dat het dus écht een tof evenement is. Dat verbetert dan jouw ervaring van de avond."

Duidelijk verhaal, toch? Het is bijna nog een no-go om keurig om 18:30 uur naar binnen te gaan. Tover je fleecedekentjes en thermoskannen maar tevoorschijn en check bij welke 3FM Presents-concerten je binnenkort in de rij kunt gaan liggen!

Meer lezen? Check ook:

>> Met deze 8 tips overleef je elke concertwachtrij
>> Het gebeurt: 5 maanden in de rij voor een concert
>> 9 uur in de rij voor Coldplay: wie doét dat?

Ster advertentie
Ster advertentie