3FM nieuws

Song van het Jaar: Hoe 'Iron Sky' door Charlie Hebdo zijn lading kreeg

  1. Nieuwschevron right
  2. Song van het Jaar: Hoe 'Iron Sky' door Charlie Hebdo zijn lading kreeg

Paolo Nutini's ballad waarmee het maar niet wilde lukken, werd een troostende megahit.

(Paolo Nutini op Pinkpop 2014. Fotograaf: Bart Notermans)

Sommige liedjes zijn onlosmakelijk met een bepaalde gebeurtenis verbonden. 'Home' van Dotan, bijvoorbeeld, werd vorig jaar voor veel mensen het nummer dat troost bood na de MH17-ramp, en Lennon's 'Imagine' sprong dit jaar vanuit de middenmoot naar plek 1 in de Top 2000. Voornaamste reden: het was symbool geworden voor saamhorigheid na de aanslagen in Parijs.

#jesuischarlie

Na de aanslag in het begin van het jaar op de redactie van Charlie Hebdo, gebeurt er iets soortgelijks met 'Iron Sky' van Paolo Nutini, een ballad die tot dat moment maar geen hit wil worden. "We hebben als 3FM dat nummer Megahit gemaakt op het moment dat de wereld even van slag was. Dat gaf de plaat de impact die hij nodig had", vertelt Basyl de Groot, muzieksamensteller van 3FM.

'Iron Sky' staat op het derde album van Paolo Nutini, Caustic Love, dat dateert van april 2014. Begin augustus brengt de Schot het nummer - met een korte film als videoclip - uit als single en sinds die tijd draait 3FM het nummer ook. Gemiddeld zo'n anderhalve keer per week. "We hebben hem toen inderdaad wel gedraaid, maar het werd geen hit. Er gebeurde niks mee. Dan draai je zo'n nummer een week of vier, vijf, maar daarna ga je weer verder."

Aanslag op de redactie

Dan, op 7 januari 2015, is in Parijs rond het middaguur de redactie van Charlie Hebdo doelwit van een aanslag. Er vallen twaalf doden, maar de aanslag op het satirische weekblad wordt vooral beleefd als een aanval op de vrijheid van meningsuiting, waardoor de impact voor veel mensen enorm is.

"Die aanslag was op woensdag, op die dag kiezen we in de DJ-vergadering altijd de 3FM Megahit. We hadden ook al een andere Megahit gekozen ('The Book of Love van Gavin James', red.) toen bij ons het nieuws binnen kwam. Toen hebben we gelijk 'Iron Sky' op de playlist gegooid. Daar was op dat moment verder niks mee aan de hand, hij werd niet meer gepromoot als single of zo, maar hij voelde zo ontzettend passend bij het moment."

Toch valt het kwartje dan nog steeds niet helemaal.

"In het begin draaiden we hem vooral omdat hij gewoon wel oké voelde voor dat moment, maar ik kan me nog herinneren dat ik op donderdag een lyricvideo op YouTube keek. Je luistert normaal wel naar een tekst, maar niet heel letterlijk. Ik was wel nieuwsgierig naar wat hij nou echt zong, en toen ik dat las, kwam bij mij het besef: 'Holy shit, dit is zó enorm wat er op dit moment aan de hand is.' Dat versterkt het dan voor ons ook weer. Tegelijkertijd kregen we heel veel reacties van luisteraars, maar ook van onze eigen jocks." aldus Basyl de Groot,

>> Lees het hele verhaal op 3voor12

Ster advertentie
Ster advertentie