3FM nieuws

Zo ziet een werkdag van een 3FM-nieuwslezeres eruit

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ziet een werkdag van een 3FM-nieuwslezeres eruit

De wereld is 24/7 in beweging en daarmee is het werk van nieuwslezeres nooit af. Maar hoe ziet zo'n werkdag er eigenlijk uit? En wat doe je precies als nieuwslezeres? We liepen een dagje mee met Dieuwke Teertstra, de vaste nieuwslezeres van Sanders Vriendenteam in de ochtend van 3FM.

Dieuwke, hoe ziet jouw dag eruit?
"De wekker gaat om 04:45 en ik begin om 05:30 uur. Dan is het keihard werken tot het einde van de ochtendshow. Als ik binnenkom is alles nog donker en stil. Ik start met verzamelen van het laatste nieuws van de nacht via het journaal, andere radiozenders en kranten. Vervolgens komen twee collega's binnen en samen maken wij een selectie van het nieuws dat luisteraars van 3FM echt moeten weten.

Daarna gaan we aan de slag, want er zijn in de ochtend heel veel bulletins (korte, tussentijdse nieuwsberichten). Het is dus meteen knallen. Ik schrijf die zelf om 06:30, 07:30, 08:30 en 09:30 uur omdat ik op die tijden bij Sander in de studio ga zitten, maar ik schrijf natuurlijk ook mee aan de andere bulletins. Zo kan ik precies mijn eigen taalgebruik toepassen. Ik kijk meteen of er geluidsfragmenten bij te vinden zijn en soms neem ik interviews op als ik vind dat er meer informatie nodig is. Het is belangrijk om heel veel te checken of alles klopt en compleet is."

Studio of nieuwshok?

Er hangt een digitale klok in de redactieruimte zodat Dieuwke precies weet wanneer ze in de studio of in het nieuwshok moet zijn. In dat hokje, naast de redactieruimte, spreekt ze nieuwsitems in en neemt ze ook het nieuws op voor andere radiostations. Als Dieuwke in de studio aanschuift vertelt ze daar het nieuws van de dag en gaat ze in gesprek met Sander.

Hoe kwam je erbij om nieuwslezeres te worden?
"Ik wilde wel altijd heel graag het nieuws lezen op de radio en ik maakte ook al eigen bandjes. Alleen mensen zeiden altijd tegen mij dat ik heel gek praatte, een gek accent had en als kind raakte ik vaak mijn stem kwijt. Daardoor was ik vaak heel hees dus dacht ik dat het niets voor mij zou zijn.

Ik zat in eerste instantie op de nieuwsredactie, zonder echt nieuws te lezen. Toen zei mijn toenmalige baas: 'Goh, zou je niet een keer een stemtest willen doen? Ik kan namelijk wel iemand gebruiken.' Ik deed een test bij een oude nieuwslezer, maar hij vond mij nog niet goed genoeg. Na een paar maanden keihard oefenen kwam ik terug en toen vond hij het wél goed. Toen heeft hij me opgeleid bij de NOS."

Hoe ben je klaargestoomd voor het vak?
"Tijdens de opleiding krijg je heel veel tips over accenten, klemtonen, vertragingen en hoe je belangrijk nieuws moet vertellen ten opzichte van grappig nieuws. Ik heb ook logopedie gekregen, daar leer je hoe je met je ademhaling bezig moet zijn. Dat heb ik een paar maanden gedaan en toen ben ik begonnen bij de NOS. Dan mag je eerst in de nacht en daarna op regionale omroepen. Toen ik eenmaal bij Radio 1 zat kreeg ik het aanbod om bij 3FM te werken, in de show van Frank van der Lende."

Je hebt bij regionale stations gewerkt, maar ook voor Radio 1 en Radio 2. Is het nieuwslezen bij 3FM anders dan bij andere radiostations?
"Het leuke aan het nieuwslezen op 3FM is dat je altijd meer kan vertellen en meer uitleg kan geven. De ene keer gaat het over een grote aanslag en de andere keer praat je bijvoorbeeld over je eigen kat. Dat is superleuk! Daarnaast houd ik ook rekening met de show en op welk tijdstip de show is. Ik weet dus dat Sander van katten houdt, dus dat zou ik eerder in de show stoppen dan bij iemand die daar niets mee heeft."

Welke kwaliteiten moet een goede nieuwslezeres bezitten?
"Je moet heel snel keuzes kunnen maken. Dus je moet heel snel kunnen bedenken wat we wel en wat we niet doen. Je moet ook in hele normale taal kunnen uitleggen wat het nieuws betekent, bijna alsof je het in de kroeg zou vertellen aan iemand."

Elke dag op je radio

Nu weet je hoe het er ongeveer aan toegaat in de wereld van NOS op 3! De resultaten van Dieuwkes vroege opstaan en haar bulletin-kunsten hoor je elke werkdag tussen 06:30 en 10:00 uur bij Sanders Vriendenteam op 3FM.

Ster advertentie
Ster advertentie