3FM nieuws

3voor12: Hoe internet de hiphop-underground op zijn kop zette

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Hoe internet de hiphop-underground op zijn kop zette

Bij ‘underground’ denk je al gauw aan de vele noisebands en punkholen die ons land rijk is. Maar laten we vooral de bruisende hiphop-scene niet vergeten. Duizenden kids rappen dagelijks op hun zolderkamertjes over beats van vrienden, en iedere week weer verschijnen er tientallen video’s van veelbelovend talent. Hoe ziet de hiphop-underground eruit in Nederland? Wat is er de afgelopen twintig jaar veranderd? De visie van gatekeepers Kees de Koning (Top Notch) en Rotjoch (101 Barz). “Het is meer dan ooit een keuze om underground te zijn."

Open mics op de Wallen
Rotterdam? Daar kwam ik alleen om te matten”, zegt Angelo Diop (34) alias Rotjoch met een knipoog, wanneer hij terugblikt naar zijn beginjaren in de Nederlandse hiphopscene. Al op zijn dertiende begon hij te rappen, maar toen zag de wereld er nog heel anders uit. “Je had als rapper geen uitlaatklep als Soundcloud of YouTube. Hoe kreeg je je muziek aan de man? Door naar open-mic-sessies in cafés en kleine zaaltjes te gaan en overal aanwezig te zijn. Dan kom je vanzelf overal dezelfde mensen tegen, en ken je iedereen in de scene.”

Dé plek om als ambitieuze rapper te zijn, dat was de Winston Kingdom aan de Wallen, waar underground-hiphop hoogtij vierde tijdens de open-mic-avond Live on the Low. Rotjoch: “De dj draaide daar beats, of er speelde zelfs een band, en dan kon je gewoon de microfoon pakken. Je stond letterlijk in de rij om je kans af te wachten. Zodra je de mic kreeg, was er maar een ding dat je kon doen: slopen, zorgen dat het publiek voor je ging juichen en je tenminste een reactie kreeg.”

Het is een beetje een open deur, maar de groeiende populariteit van internet heeft alles opengebroken: het gaat niet meer om gebrande cd’tjes uitwisselen op straat, maar miljoenen en miljoenen views op YouTube. Hiphop heeft ondertussen zijn plek in de gevestigde orde bevochten. En Rotjoch heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd met 101Barz. Aanvankelijk was het een uur-durend programma van BNN op het digitale themakanaal 101.tv, maar al gauw groeide het uit tot een super-succesvol online portal en hét belangrijkste medium voor Nederlandse hiphop. Daar zie je wekelijks veelbelovend talent en gevestigde rappers studiosessies doen. “We zijn nu negen jaar bezig, en zitten richting de 900 miljoen, misschien wel een miljard views”, zegt Rotjoch erover.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Underground versus Arbeidsvitaminen
"Underground hiphop, dat heeft toch vooral te maken met de sound", stelt Top Notch-baas Kees de Koning. "Om een voorbeeld te geven: er was geen enkele mogelijkheid dat gabber en hardstyle op de radio zouden gaan werken, of dat je het aan je moeder liet horen. Het heeft iets rauws. Bepaalde hiphop, zoals destijds Opgezwolle, dat kón gewoon niet op de radio. Ronnie Flex is heel anders: hij is gewoon een popster. Dat was hij op zijn eerste album ook al, maar iedereen had stront in zijn oren. Het gaat bij hem en ook Lil’Kleine als vanzelf: ze kunnen een keihard hiphopnummer maken, maar hebben het ook in de vingers om hele catchy goede liedjes te maken. Een rapper als Sevn Alias, dát is underground. Kun jij je voorstellen dat je dat bij Arbeidsvitaminen hoort langskomen?

De Koning concludeert: "Vroeger was het vanzelfsprekend dat hiphop ‘underground’ was: het werd niet op de radio gedraaid, het was niet op tv te zien. Dat was een vanzelfsprekendheid, het voelde ook niet als een onrecht, het hoorde daar niet tussen. En nu? Nu is het veel meer een keuze. Ik denk dat er heel veel rappers zijn die denken: ik hoef niet naar 3FM of DWDD, ik wil niet in de top 10 of 20 staan, maar ik wil dit maken, puur vanuit een artistieke motivatie. Misschien is underground zijn nu wel een veel bewustere keuze dan 20 jaar geleden."

Lees het volledige artikel terug op 3voor12.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie