Naar homepage
3FM nieuws

Rowenna (28) ondernam een zelfmoordpoging na zien 13 Reasons Why

  1. Nieuwschevron right
  2. Rowenna (28) ondernam een zelfmoordpoging na zien 13 Reasons Why

De populaire Amerikaanse tienerdramaserie ’13 Reasons Why’, maakt zich op voor alweer het vierde – en laatste- seizoen. 3FM-dj Kevin van Arnhem merkt dat er veel lof voor de serie is, maar ook dat het veel weerstand opbrengt door de heftige gebeurtenissen in de verhaallijn. De 28-jarige Rowenna ondernam een zelfmoordpoging naar aanleiding van de serie en overleefde het ternauwernood.

Rowenna zat een aantal jaar geleden in een zware periode en maakte heftige situaties mee. Ze gebruikte veel drugs en zat niet goed in haar vel: “Ik kan die periode niet anders omschrijven dan de kleur zwart. Het is niet voor te stellen hoe ellendig je, je op dat moment voelt. Je ziet geen uitweg en wordt wanhopig om uit dat dal te kruipen.”

Hannah Baker

Toen 13 Reasons Why in 2017 debuteerde, kon Rowenna zich al snel identificeren met de personages uit de serie. In het eerste seizoen staat het verhaal van Hannah Baker centraal, zij pleegt zelfmoord en stuurt de mensen die daar in haar ogen verantwoordelijk voor zijn cassettebandjes met de reden van haar zelfmoord.

De scene zorgde voor veel ophef en verontwaardiging: volgens experts zou met name het moment dat Hannah zelfmoord pleegt, aanzetten tot slechte beslissingen. Rowenna weet nog goed dat ze samen met haar moeder de aflevering keek, terwijl ze niet goed in haar vel zat. “We waren beiden tot tranen geroerd en een paar maanden daarna werd de angst van mijn moeder realiteit.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taboe doorbreken

Inmiddels kan de 28-jarige beter over haar verleden praten en weet ze hoe ze met bepaalde situaties moet omgaan. Ze vindt het nog steeds moeilijk om haar verhaal te delen, maar wil hiermee een taboe doorbreken. “Lang heb ik het als een zwakheid gezien. Ik dacht: waarom moet mij dit overkomen? Maar we moeten er samen over praten. Ik wilde niet dood. Ik wilde gewoon niet verder zoals het op dat moment ging.”

Luister het gesprek

Luister hieroder naar het hele gesprek dat Kevin had met Rowenna. Kevin hoor je iedere doordeweekse dag tussen 00:00 en 02:00 uur op 3FM.

13 Reasons Why redde het leven van Rowenna

Heb jij zelf gedachten over zelfmoord? Of maak jij je zorgen over iemand in je omgeving? Praat erover en zoek hulp via 113.nl of bel 0900-0113

Ster advertentie
Ster advertentie