3FM nieuws

3voor12: Sexy and free: de vrijgevochten popsterren van Dr Luke

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Sexy and free: de vrijgevochten popsterren van Dr Luke

Aantijgingen van Kesha werpen een wrange schaduw over het enorme hit-oeuvre van de producer.

© Sony
De bizarre strijd rond zangeres Kesha en haar vaste producer Dr Luke is niet alleen tragisch op persoonlijk vlak, het werpt ook een wrange schaduw over het oeuvre van de songwriter en producer. Hij is namelijk dé architect van de vrouwelijke popster van nu: seksueel zelfverzekerd, stoer en toch op en top meisje. Maar ja, wat is dat nu nog waard?

Een enorme sloopkogel en haar belachelijk lange tong. Meer had Miley Cyrus niet nodig om haar carrière op zijn kop te zetten. Van schattige Disney-ster transformeerde ze in no-time tot een bad girl die alles en iedereen om haar vingers wond. Veel mensen riepen dat ze de weg kwijt was, dat ze het pad van Britney Spears zou volgen en dat we vast de komende tijd vast foto's van Miley zonder haar en zonder slipje in de tabloids zouden zien. Maar Miley Cyrus was geen tienerster in verval, ze greep juist de macht met een zorgvuldig geregisseerd statement: Ik ben sexy en vrij.

Katy Perry @ Pinkpop 2009 (Foto: Huub Krauth)

Producer van de allergrootste hits

De grote man achter de schermen: Dr Luke alias Lukasz Gottwald, een 42-jarige producer en songwriter uit Providence, Rhode Island. Hij is de man waarvoor Kesha nu een bittere battle uitvecht met haar label Sony. De rechter bepaalde dat Kesha niet onder haar zes-albums-deal uit mag, waarna zo'n beetje elke vrouwelijke wereldster zich roerde, van Adele tot Taylor Swift tot Demi Lovato. Zij geloven kennelijk het verhaal van Kesha, dat Dr Luke haar jarenlang onder zware mentale druk gezet heeft, en haar zelfs onder invloed van drugs verkracht heeft.

Die Dr Luke is bepaald niet de minste. Hij is mede-verantwoordelijk voor een paar van de allergrootste hits van de laatste tien jaar. Sterker nog: zijn sound zal de geschiedenisboeken ingaan als de sound van de 2010's. Op zijn naam staan o.a. Kelly Clarkson's doorbraaksingle Since U Been Gone, vrijwel alle grote hits van Katy Perry, Avril Lavigne's Girlfriend en Jessie J's Domino. Hoewel Luke ook een paar mannen aan grote hits hielp, was het toch vooral zijn werk met vrouwen waarmee hij school maakte.

>> Lees verder bij 3voor12.

Tien hits van Dr Luke

Ster advertentie
Ster advertentie