3FM nieuws

3voor12: "Popmuziek van nu klinkt bestudeerd”

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: "Popmuziek van nu klinkt bestudeerd”

3voor12 sprak met Animal Collective over de invloeden uit kubisme en dadaïsme, het opnameproces met behulp van een opblaasbaar zwembad en het verlies van speelsheid in de popmuziek.

Animal Collective is terug met de nieuwe plaat Painting With. Dit is alweer het tiende album van de experimentele indiepopband. In april staan ze op Rewire in Den Haag. Avey Tare was alvast in Nederland om te vertellen over de invloeden uit kubisme en dadaïsme, het opnameproces met behulp van een opblaasbaar zwembad en het verlies van speelsheid in de popmuziek. "Het moet vooral dringend zijn: mensen moeten er meteen op reageren."

Dat beeldende kunst een belangrijke inspiratie was voor het nieuwe album van Animal Collective, blijkt alleen al uit de titels. In het verleden is wel eens over Dave Portner a.k.a. Avey Tare geschreven dat hij zou leiden aan synesthesie, en muziek dus als kleuren waarneemt - als een soort hedendaagse Franz Liszt. Dat is onzin, zegt hij, maar wel is visuele kunst een belangrijk referentiepunt voor de band.

"We zijn een heel visueel ingestelde groep mensen, we kunnen beeldende kunst allemaal waarderen. Het is voor ons een makkelijke manier om over muziek te praten, een soort kubistische manier om naar liedjes te kijken. Dit album was trouwens wel de eerste keer dat we in dat soort intellectuele termen - ‘dada’, ‘kubisme’ - erover praatten. Normaal gaat het meer van: ‘het refrein van dit nummer moet zijn als een vaas bloemen die zich openen’, dat soort omschrijvingen."
- Avey Tare

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gedisciplineerd en bestudeerd

Misschien leidde opnemen in de legendarische EastWest Studios, waar onder andere ook de Beach Boys en Marvin Gaye hun albums opnamen, er ook wel toe dat de band teruggreep op vroege muzikale invloeden.

"In veel nummers op de plaat verandert veel in korte tijd, dat grijpt terug op mijn favoriete oudere songschrijvers, zoals The Kinks of The Beatles. Zij hadden totaal andere akkoordenveranderingen dan nu. Ik hou van pop, maar ik vind dat veel popmuziek van nu gedisciplineerd en bestudeerd klinkt. Het wordt voor de radio gemaakt, voor mij klinkt het allemaal hetzelfde. Misschien zijn het de tijden; in het algemeen lijken liedjes uit hetzelfde decennium veel op elkaar.

Maar er is gewoon iets aan Tin Pan Alley-muziek wat ik toffer vind. Oude nummers van Nat King Cole of Irving Berlin klinken nu zo exotisch. De akkoorden die ze gebruiken, de manier waarop dat samenvalt met de zanglijnen. Voor mij is het een kunstvorm, maar popmuziek van nu klinkt gefabriceerd. Het is bedoeld om een enorm effect te hebben, waarop mensen meteen reageren. Het moet vooral dringend zijn. Terwijl nummers vroeger gecompliceerder waren, maar toch aangenaam om te luisteren." - Avey Tare

>> Lees het volledige interview op 3voor12

Ster advertentie
Ster advertentie