3FM nieuws

Eindexameneisen dit jaar nog strenger

  1. Nieuwschevron right
  2. Eindexameneisen dit jaar nog strenger

De eindexameneisen zijn dit jaar nog strenger geworden. Moesten vorig jaar de eindexamenleerlingen al een 5,5 gemiddeld halen voor hun Centraal Examen, dit jaar komt daar voor havo- en vwo-scholieren bij dat ze ook maar één 5 mogen halen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Veel leerlingen vrezen door de nieuwe regel te gaan zakken. Volgens staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker kan de lat echter niet hoog genoeg liggen.

Download

Vorig jaar werden eindexamenkandidaten al geconfronteerd met de eis dat ze gemiddeld een 5,5 moesten halen voor hun vakken op het Centraal Examen (CE). Daarmee konden ze dus niet meer terugvallen op eventuele hoge cijfers uit het Schriftelijk Examen. Dit jaar komt daar dus de eis bij van maar één vijf voor de zogenaamde kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. De staatssecretaris pleit voor nog strengere exameneisen. "De kernvakken zijn bepalend voor een vervolgstudie. Je diploma moet wel wat waard zijn, nu zitten we in de situatie dat leerlingen bijgespijkerd moeten worden in deze vakken."

Zesjescultuur
De zesjescultuur heerst onder middelbare scholieren. Uit onderzoek van Cito blijkt dat middelbare scholieren gemiddeld een zes voor hun eindexamens halen. Vwo'ers scoorden vorig jaar gemiddeld een 6.4, havisten een 6.3. Volgens onderwijskundige Marie-Christine Opdenakker van Rijksuniversiteit Groningen is het feit dat de eindexamenresultaten de afgelopen jaren steeds rond de zes liggen een indicatie dat de zesjescultuur onder Nederlandse scholieren heerst. "Onvoldoendes zijn in Nederland erg normaal, niet alleen bij examens. Zelfs wanneer een leerling goed geleerd heeft."

Limburg is de provincie met het hoogste percentage geslaagden, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2011 slaagden daar de meeste kandidaten: 92 procent van de vwo'ers, 89 procent op de havo en 95 procent van het vmbo. Flevoland had procentueel gezien de minste diploma-behalers, met respectievelijk 84 procent, 83 procent en 94 procent. Over het algemeen slagen vmbo'ers het vaakst (95 procent), gevolgd door vwo'ers (90 procent) en dan havisten. (86 procent). Er is een ietwat dalende lijn te zien in die percentages over de afgelopen tien jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie