3FM nieuws

Lewis Capaldi over Tourette: "Het is een reële optie dat ik moet stoppen met muziek maken"

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Lewis Capaldi over Tourette: "Het is een reële optie dat ik moet stoppen met muziek maken"

Lewis Capaldi deelde in 2022 met de wereld dat hij leeft met Gilles de la Tourette. Deze week liet hij tijdens een interview met The Sunday Times weten dat deze ziekte wel eens het vroegtijdige einde van zijn carrière zou kunnen betekenen.

Het einde van zijn carrière

Tijdens een promotie-interview met The Sunday Times voor zijn Netflix-documentaire laat Lewis Capaldi weten dat zijn Gilles de la Tourette hem enorm belemmert tijdens het maken van muziek. Sterker nog, volgens de zanger heeft hij door het maken van muziek juist meer last van de tics: “It’s only making music that does this to me, otherwise I can be fine for months at a time. So it’s a weird situation”, laat de zanger tijdens het interview weten.

Ook geeft hij aan dat wanneer het om zijn gezondheid gaat, dat de kans bestaat dat hij zijn carrière zal moeten opgeven: “Right now, the trade-off is worth it. But if it gets to a point where I’m doing irreparable damage to myself, I’ll quit. I hate hyperbole but it is a very real possibility that I will have to pack music in.”

Quote

“Right now, the trade-off is worth it. But if it gets to a point where I’m doing irreparable damage to myself, I’ll quit."

Lewis Capaldi

Netflix-documentaire Lewis Capaldi: How I'm Feeling Now

Lewis brengt op 5 april een documentaire uit in samenwerking met Netflix. De documentaire, genaamd 'Lewis Capaldi: How I'm Feeling Now', zou hem in eerste instantie volgen tijdens zijn tour, maar toen kwam covid en veranderde de insteek van de documentaire drastisch. Volgens de zanger werd de docu ineens een "sad watch" over zijn worstelingen met Gilles de la Tourette en een angststoornis die tijdens het schrijven van zijn tweede album alsmaar heftiger werden. “It became a deeper look into aspects of my life that even I wasn’t aware of,” he said, stating: “In a way, it ended up like my career – it just got away from me", laat de zanger weten aan The Sunday Times.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gilles de la Tourette tics

Lewis deelde in september 2022 dat hij Gilles de la Tourette heeft. Hij deelde dit nieuws ongeveer zeven maanden nadat hij de diagnose kreeg met de media en zijn fans. Destijds gaf de 26-jarige zanger tijdens een interview met de BBC aan dat het delen van de diagnose voelde als een verademing. "It is nice to hear peoples own experiences with it as well. To know that I'm, sort of, not alone in my twitching", deelt de zanger tijdens het interview.

Bij Gilles De La Tourette heeft de persoon tics: dit zijn ongecontroleerde bewegingen of uitingen van geluid die op ieder moment kunnen komen. Hoewel hier volgens de meeste mensen goed mee te leven is kunnen er ook momenten zijn dat het lastiger is om met de ziekte om te gaan, bijvoorbeeld doordat tics frequenter voor kunnen komen tijdens stressvolle periodes.

Niet alleen

Toch staat de zanger er niet alleen voor. Eerder dit jaar, tijdens een show in Frankfurt, hielpen fans hem al tijdens een tic-aanval door uit volle borst mee te zingen tijdens zijn hit 'Someone You Loved'. Fans op TikTok maakten zich zorgen om de zanger, ook omdat niet iedereen weet dat hij aan deze ziekte lijdt. Lewis gaf eerder al aan dat hij bang was dat fans zouden denken dat hij aan de drugs zit. Daarom heeft de zanger het voortouw genomen en liet hij meteen op TikTok weten wat er aan de hand was. En Lewis zou Lewis niet zijn als dat niet gepaard zou gaan met een gezonde dosis humor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie