3FM nieuws

Een song-voor-song-recensie van het nieuwe Bieber-album

  1. Nieuwschevron right
  2. Een song-voor-song-recensie van het nieuwe Bieber-album

Het is 13 november en dat betekent dat Purpose uit is: het vierde album van Justin Bieber. Een recensie van zijn nieuwste album - nummer voor nummer - klinkt ons als muziek in de oren.

Op Purpose vind je tracks met Ed Sheeran, Halsey, Jack Ü en meer. Bieber heeft zichzelf een andere stijl aangemeten en wordt daardoor niet meer alleen geadoreerd door tienermeisjes. Paul riep Bieber zelfs uit tot zijn DJ-favorite. Het mag dus duidelijk zijn: de Canadese zanger heeft een lekkere plaat gemaakt. Die bevat maar liefst achttien nummers, plus een bonustrack. Dat hij op Purpose zoekt naar betekenis en invulling van het leven, bewijst zijn verandering. Hier een song-voor-song-recensie van Justin Biebers vierde album.

1. 'Mark My Words'

Purpose begint met het kortste nummer op het album: 'Mark My Words'. Een gematigd begin van een bruisend album. Bieber laat zich op openingsnummer meteen van zijn gevoelige kant zien. Met alleen een piano als begeleiding lijkt het een volwassen versie van zijn doorbraakhit 'Baby'. 'Mark My Words' is niet het enige nummer op het vierde album waarop de zanger heel bewust kiest voor weinig begeleiding: 'Love Yourself' bevat bijvoorbeeld alleen getokkel.

2. 'I'll Show You' feat. Skrillex

Deze track bracht Bieber op 2 november uit. Net als op 'Where Are Ü Now' werkt hij hierop samen met Skrillex, de Amerikaanse producer. De invloed van de DJ, die vooral house, dance en dupstep produceert, is goed te horen in 'I'll Show You'. Een ratelslang-achtige beat vergezelt de stem van Justin op deze dancetrack.

3. 'What Do You Mean'

De dance-kant van de Canadees komt in 'What Do You Mean' voor het eerst sterk naar voren. Zoals Justin zelf vertelt, gaat het nummer over zijn onbegrip in sommige situaties. Hij wil gewoon kunnen zeggen: 'Wat bedoel je nou?'. En dat heeft 'ie dan ook maar gedaan, met simpele, maar fijne beats. Een nummer waar je op kunt dansen, maar niet te hard.

"Justin drew bieber is back" - Belieber

4. 'Sorry'

Misschien wel de grootste dancetrack op Purpose is 'Sorry'. Geen wonder dat bij die single ook een dansvideo hoort, natuurlijk. Bieber heeft duidelijk iets geleerd van zijn samenwerking met Diplo en Skrillex, want ook hier komen de hoge toonladdertjes in terug. Langzaam wordt er opgebouwd naar het refrein, waarin het muzikale geweld losbarst, om vervolgens weer van vooraf aan te beginnen.

5. 'Love Yourself' feat. Ed Sheeran

'Love Yourself' verscheen op 9 november en is totaal anders dan de rest van de songs. Het lijkt of de zanger met deze plaat 180 graden is gedraaid. Met alleen een gitaar, tokkelt Ed Sheeran (die net als Halsey geen credits krijgt op Spotify) in een rustig tempo couplet en refrein door, waarbij de Britse singer-songwriter ook nog meezingt met Bieber. 'Love Yourself' is een prachtig en vooral gevoelig nummer zoals we van Justin gewend zijn, maar dat beter uitkomt door de minimalistische begeleiding. De trompetsolo na het tweede refrein voegt nog meer sfeer toe. Dat mag vaker!

6. 'Company'

Het zesde nummer van het deluxe-album is lekker EDM. Een niet al te drukke dancetrack die je ongetwijfeld in de clubs gaat horen. Net als 'Where Are Ü Now' bevat ook dit nummer niet al teveel tekst en maakt Justin gebruik van zijn beatmaker-skills.

7. 'No Pressure' feat. Big Sean

De tweede collab op Purpose is er één met de Amerikaanse rapper Big Sean. Hoewel de naam achter 'feat.' doet vermoeden dat er een stomend rapnummer aankomt op nummertje zeven, is het resultaat het tegenovergestelde. Justin zet wederom een gevoelig nummer neer, met Sean voor een stukje rap na het refrein.

8. 'No Sense' feat. Travis Scott

Bieber zet twee rapnummers achter elkaar op Purpose. Op 'No Sense' hoor je Travis Scott. Waar Big Sean pas na het tweede refrein een aandeel krijgt in 'No Pressure', hoor je Travis Scott meteen op de achtergrond van de track meezingen. Op dezelfde plek als collega-rapper Big Sean laat Travis meer van zich horen, waarna Bieber weer terug gaat naar het refrein. Als dit allemaal no sense maakt, moet je de track maar even luisteren, hieronder.

9. 'The Feeling' feat. Halsey

Iets meer van de dance af en meer richting de deephouse. We hebben het over het rustige, bijna melancholische 'The Feeling'. Samen met Halsey (van de hit 'New Americana') ontleden de twee de liefde. Zijn hese kopstem past mooi bij de hoge stem van de Amerikaanse singer-songwriter met wie hij op deze track samenwerkt.

10. 'Life Is Worth Living'

Na de voorgaande, meeslepende dancetracks grijpt Justin op 'Life Is Worth Living' terug naar de toon van het openingsnummer, waarop ook de piano weer is te horen. Hoewel de voorgaande nummers ieder op hun eigen manier een bepaald gevoel oproepen, haalt de zanger met deze ballad weer iets heel anders naar boven. Daarmee bewijst hij dat niet alleen hij, maar ook zijn muziek volwassen is geworden. Hij laat horen dat hij niet per se meer nodig heeft dan een piano wat instrumentale ondersteuning betreft.

11. 'Where Are Ü Now' feat Jack Ü

Om de emotionele toon te doorbreken die 'Life Is Worth Living' heeft aangesneden is het elfde nummer opslepend. Ook dat hebben we nodig. Justin weet dat en laat dat meteen blijken met de tekst 'I Need You'. De invloed van Skrillex en Diplo, die samen Jack Ü vormen schemert al door in de titel, maar is ook herkenbaar te horen op de track zelf. Maar geen nood: de piano is niet helemaal achtergelaten. Alleen in het refrein wordt 'ie even gedumpd, maar ook hier klinken de serieuze tonen weer door, gevolgd door een vrolijke beat.

12. 'Children'

Alsof hij weet waar 3FM Serious Request dit jaar over gaat, houdt Justin Bieber in het twaalfde nummer een charme-offensief voor de opgroeiende generatie. Dat doet de muzikant op geheel eigen manier: met een up-tempo chorus, om het niet te zwaar te maken. Dat hij belangrijke problemen aan de kaak stelt op zijn vierde album benadrukt wederom zijn ontwikkeling, zowel muzikaal en als mens.

13. 'Purpose'

De titelsong is, hoe toepasselijk ook, de 13de track van Purpose: het is immers de datum van verschijning. Het is duidelijk dat Justin Bieber een liefde voor de piano heeft ontwikkeld, want ook op het gelijknamige nummer komt deze tot zijn recht. De quote in het nummer grijpt je vast en laat je tot 3:30 niet meer los.

14. 'Been You'

'Been You' brengt weer een luchtigere vibe met zich mee. De diversiteit van Bieber komt hier om de hoek kijken, met een bijna tropisch nummer. Niet alleen omdat de zanger over blue skies en deep oceans zingt, maar het geheel van vrolijke beats zorgt ervoor dat je wilt dansen zodra het nummer begint en ook niet meer wilt stoppen.

15. 'Get Used To It'

Justin Bieber wordt gehackt in 'Get Used To It'. Het onmisbare nummer over exen valt niet tegen. We blijven nog even in de tropische sferen hangen. Dat geeft ook niet, want we konden toch niet stoppen met dansen op 'Been You'. En je kan ook gewoon doorgaan, want het 15de nummer is wederom een lekker dansbaar nummer.

16. 'We Are' feat. Nas

In 'We Are' laat Bieber het gevoel een beetje los en gaat hij mee in de vibe van Nas, eveneens een Amerikaanse rapper. Dat resulteert in een snelle track met vooral veel tekst en alsof het een schema is: een rapstuk na het tweede refrein. 'We Are' verschilt niet alleen qua opbouw weinig van zijn nummers met Big Sean en Travis Scott, maar is ook wat sound betreft weinig nieuws.

17. 'Trust'

Voor 'Trust' geldt hetzelfde. Hierin geen rapper te bekennen, maar het lijkt alsof Bieber die rol heeft overgenomen in dit nummer. En de ratelslang is ook terug van weggeweest! De zanger bewijst met voorgaande tracks dat hij beter kan.

18. 'All In It'

In 'All In It' merk je dat. De afsluiter is geen harde klap, maar een fijne, rustige plaat en een ode aan God. Daarmee is de toon gezet.

Justin Bieber, die eerder met zijn nummers de jongere doelgroep aantrok, bewijst met Purpose dat hij zich op ieder gebied heeft ontwikkeld. Hij laat zijn ware aard zien, en wat een fijne aard is dat, zeg. Het hele album kun je hier checken, inclusief akoestische versie van 'What Do You Mean':

Ster advertentie
Ster advertentie