3FM nieuws

3voor12: overdag clubben, kan dat?

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: overdag clubben, kan dat?

Een keertje niet tot diep in de nacht dansen, maar 's ochtends vroeg de club induiken, is dat nou leuk? The Breakfast Club viert morgen zijn vijfjarig bestaan, en daarom duikt 3voor12 in de wereld van het overdag clubben. Tussen de frisse gezichten en extreme doorhalers.

Fotograaf: Atze de Vrieze

Een feest dat begint in de vroege ochtend en door gaat tot laat in de dag, dat klinkt als het terrein van doorhalers, van nachtvlinders die hun eigen grenzen niet kennen. Mensen die nooit genoeg hebben. Je komt ze natuurlijk tegen, de die-hards van de nacht, maar een goede clubdag is meer dan dat en kent zijn eigen dynamiek. Een andere dynamiek ook dan de buitenfestivals in kleurrijke tenten. Een goede clubdag moet je het gevoel geven dat de nacht nooit ophoudt. Gevoed door mensen van de vorige avond, aangevuld met frisse nieuwe gezichten, ontstaat vaak een verrassende dynamiek, met piekmomenten op onverwachte tijdstippen.

"Van de term ‘weekender’ had een paar jaar geleden nog niemand gehoord. Het is allemaal iets van het laatste jaar, pas de laatste paar maanden begon het echt te werken. Trouw heeft het ook ontzettend moeilijk gehad.”
- Luc Mastenbroek (voorheen Trouw, nu De School)

Olaf Boswijk van Trouw vertelde aan 3voor12 hoe ingewikkeld het zoeken van de juiste dynamiek van de 24-uurs-vergunning was. Met name in de laatste maanden lukte het Trouw een paar fenomenale weekenders op te tuigen, met de tweedaagse sluitingsmarathon als waanzinnige apotheose. Trouw-opvolger De School heeft ook zo’n 24-uurs-vergunning, maar Luc Mastenbroek heeft de voorzichtigheid van zijn voorganger overgenomen.

Hij volgt dezelfde strategie: de nachten steeds iets langer laten duren, stap voor stap, uur voor uur. Breakfast Club heeft wat dat betreft een andere strategie: het concept richt zich puur op de daguren. In de Melkweg deed het vorig jaar een groot festival, tijdens ADE was er een driedaagse marathon in club Closure, een donker hol aan de Rozengracht in Amsterdam. Wat is het grote verschil met clubben in de nacht?

“De sfeer is intenser bij Breakfast Club. Er is een wat volwassener publiek. Gay-ish, vrij. Doorgewinterde feestgangers, geen mensen die voor het eerst op een housefeestje komen. Bovendien komt iedereen voor de muziek, vanaf het begin wordt altijd uitbundig gedanst. En dat terwijl de muziek zeker niet climax-gericht is: het zijn sets voor de lange baan, mensen reageren bijvoorbeeld op hi-hats die subtiel in de muziek komen."
- Organisator Brent Roozendaal

Lees het hele verhaal bij 3voor12.

Ster advertentie
Ster advertentie