3FM nieuws

'Het radiotalent dat al jaren zó veelbelovend is, krijgt nu eindelijk een kans'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het radiotalent dat al jaren zó veelbelovend is, krijgt nu eindelijk een kans'

3FM schuift in de programmering. Coen & Sander en Gerard Ekdom vliegen uit, jong radiotalent krijgt daarom een kans. Voor opleidingscoördinator Timo Kamst komt een droom uit.

Timo Kamst (Foto: Hans-Peter van Velthoven)

Door: Rutger Borgerink

Een interview met Timo doe je natuurlijk bij hem op kantoor. De hele ruimte hangt vol met grote foto's van de radiotalenten die hij onder zijn hoede heeft of al heeft opgeleid. Typisch, want hij is écht betrokken bij zijn talenten. Een introductie: Timo Kamst is opleidingscoördinator van de 3FM Radio-DJ School, het persoonlijke opleidings- en begeleidingstraject van de publieke omroep waarbij radiotalent één-op-één wordt begeleid.

Onder meer Giel Beelen, Gerard Ekdom, Domien Verschuuren, Coen & Sander en Paul Rabbering begonnen bij de Radio-DJ School, voordat ze in de dagprogrammering terechtkwamen. Dat de DJ School veel talent heeft afgeleverd, wordt dus iedere dag bewezen op 3FM.

Timo Kamst begint in 2009 als opleidingscoördinator bij 3FM. Hij scout, samen met de omroepen, jong radiotalent en leidt ze verder op. Bij Timo belanden gemiddeld 400 radiodemo's per jaar op de mat - sommige jaren loopt het aantal op tot wel 1200 demo's. Stuk voor stuk beluistert hij de demo's van jonge radiomakers en geeft hen persoonlijke feedback. Uit de demo's plukken Timo en de omroepen twee á drie talenten per jaar.

Wat maakt iemand rijp voor de DJ School?
"Dat zijn een paar verschillende elementen. Maar een hoorbare oprechte liefde voor muziek, creatief zijn, maatschappelijk betrokken zijn en een eigen identiteit hebben, zijn erg belangrijk. En niet te vergeten: een ontzettende drang hebben om onbekende bandjes te ontdekken en te laten horen aan het grote publiek. Wanneer een DJ oprecht is, dan hoor je dat. Een doorsnee luisteraar, zonder enige radiokennis, hoort dat onbewust ook."

"Maar DJ zijn is toch niet zo moeilijk, beetje plaatjes aan- en afkondigen", zeggen mensen wel eens.
"Ja, mensen onderschatten vaak hoe moeilijk het is om 3FM DJ te zijn. Je moét een mening hebben over muziek, terwijl je bij andere radiostations die mening vooral voor je moet houden. Je bent interviewer, moet je kunnen inleven in mensen en je moet op de hoogte zijn van de actualiteit. Soms ben je net een journalist."

Er valt een stilte.
"Ach, maar het moet ook makkelijk lijken voor het grote publiek. Het haalt de magie van radio weg als mensen weten hoe ontzettend moeilijk het eigenlijk is. Als jij naar een concert gaat, wil je eigenlijk ook gewoon geloven dat Katy Perry het allemaal spontaan doet. En je wilt bij Goede Tijden, Slechte Tijden ook niet de achterkant van het decor zien."

"Het haalt de magie van radio weg als mensen weten hoe ontzettend moeilijk radiomaken is."

Timo begeleidt op dit moment twintig radiotalenten. Zes daarvan zijn in de nacht van 3FM te horen: Herman Hofman, Jasper Leijdens, Harm den Besten, Saskia Weerstand, Thijs Maalderink en Jorien Renkema. De andere veertien talenten maken nog een programma op de lokale of regionale omroep en worden daar in hun radiomaken gecoacht.

Je hebt wel een gemengd gezelschap onder je hoede, hè?
"Zeker! Jasper Leijdens komt uit Zeeland, Jorien Renkema komt uit Emmen. Al het andere talent woont daar ergens tussenin. Waar je vandaan komt, maakt me echt werkelijk helemaal niks uit. Dus vooroordelen als dat je in de Randstad moet wonen en geen accent mag hebben, zijn echt niet waar. En een beetje accent is zelfs leuk: het maakt je menselijk. Rámon Verkoeijen komt uit Venray. Zijn zachte G maakt hem juist eigen."

Waarom steken jullie zo veel moeite in het opleiden van talent? Is dat nodig?
"Het is een taak van de publieke omroep om nieuw talent op te leiden en te scouten. Maar los van dat passen veel DJ's gewoon niet bij 3FM, juist omdat 3FM zo'n ander soort zender is. Er zitten hele goede DJ's bij andere radiozenders, maar die zijn niet zomaar even op 3FM te zetten. We zoeken mensen die vanuit hun DNA al heel erg 3FM zijn."

"Daarnaast hebben we ook ons broertje KX Radio, het webstation van Rob Stenders waar talenten de vrijheid krijgen om vlieguren te maken. De jocks daar hebben dezelfde bloedgroep als die van 3FM en met begeleiding van Rob zelf, stromen er veel door naar 3FM."

Herman Hofman, radiotalent van de 3FM DJ School (Foto: Hans-Peter van Velthoven)

De verschuivingen in de programmering van 3FM, dat lijkt me positief voor de 3FM DJ School?
"Absoluut. Dit is een droom die uitkomt. Hier is wel zes jaar werk aan voorafgegaan dat nu nog verder tot bloei komt. Het radiotalent dat eerder al doorstroomde naar het weekend, krijgt nu de kans om meer uren te maken en zichzelf nog verder te ontwikkelen. Talenten als Herman Hofman, Barend van Deelen, Wijnand Speelman, Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende maken al zolang op zo'n hoog niveau radio. Het is mooi dat ze dat binnenkort aan een nog groter publiek kunnen laten horen. Dat vind ik heel erg verdiend."

Is het niet gewaagd dat grote namen nu plaatsmaken voor relatief onbekende DJ's?
"3FM lost het vertrek van grote namen altijd op met talenten uit eigen stal. Zo zijn Giel, Gerard, Coen & Sander, Paul en Domien ook uitgegroeid van onbekende radio-DJs tot de grote namen van 3FM."

Dus Frank van der Lende bijvoorbeeld, is qua populariteit over een paar jaar de nieuwe Coen & Sander of Gerard Ekdom?
"Absoluut. Hier mag je me over vijf jaar op aanspreken als dat niet zo is. En waarschijnlijk zal het bij Sander Hoogendoorn, Barend van Deelen, Wijnand Speelman en de rest ook zo gaan."

"Het radiotalent dat al jaren zó veelbelovend is, krijgt nu eindelijk een kans."

Je lacht als we het over Frank hebben. Favoriete talent van het moment?
"Frank is wel een van dé talenten van dit moment, ja. Ik heb Frank al in 2009 leren kennen als producer bij 3FM. Ik vond hem gelijk ontzettend interessant als radio-DJ. Hij heeft de liefde voor de juiste muziek, is een bak persoonlijkheid, is spraakmakend en is anders dan anderen - op een prettige manier. Frank ís gewoon 3FM. Dat hij nu de middagshow gaat doen, daar stond ik dan ook voor de volle duizend procent achter."

Frank van der Lende, die vanaf juni de middagshow gaat presenteren (Foto: Ben Houdijk)

Veel mensen vinden dat toch een gewaagde stap, Frank naar de middag.
"Ja, omdat hij een relatief onbekende DJ is, lijkt het een gewaagde stap. Maar hij is inmiddels al zó ervaren. Hij heeft jaren zowel voor als achter de schermen gewerkt, bij landelijke, regionale en lokale radiostations. Franks talenten werden zo snel herkend en erkend, zowel binnen 3FM als bij de luisteraar."

"Franks talenten werden zo snel herkend en erkend, zowel binnen 3FM als bij de luisteraar."

Is 3FM zo weer een beetje aan het vernieuwen?
"Ja, precies. Coen & Sander hebben fantastische dingen gedaan bij 3FM hoor. Maar het is begrijpelijk dat ze na negen jaar eens ergens anders willen proeven hoe het daar is. En 3FM is weer vernieuwend, want het is goed voor de doorstroom van nieuw talent. Er staat veel talent klaar om door te stromen. Neem Herman Hofman die maatschappelijke discussies durft aan te gaan, Jorien Renkema die zich ontzettend snel ontwikkelt of Thijs Maalderink die echt een eigen geluid neerzet."

Thijs Maalderink, radiotalent van de 3FM DJ School (Foto: Ben Houdijk)

Als je het met Timo over de talenten op 3FM hebt, vliegt de tijd door z'n enthousiasme. Zo is het inmiddels ver over half zes en is het gesprek een beetje uitgelopen. Zit hij daardoor in de stress? Nee hoor. "Mijn baan is een feest om te doen. Ik voel me als een kind in de snoepwinkel", zegt een stralende Timo.

>> Meer over de 3FM Radio-DJ School

Ster advertentie
Ster advertentie