3FM nieuws

Voor het eerst een lesbisch stel in Donald Duck

  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst een lesbisch stel in Donald Duck

Vandaag verscheen er een nieuwe Donald Duck. Op zich is dat niet heel bijzonder, maar deze editie heeft iets wat nog nooit eerder gezien is in het blad: een lesbisch koppel!

Inspiratie door Jeugdjournaal-kijkstertje

Het mooiste is nog dat dit allemaal begonnen is door Fenna, een kijkster van het Jeugdjournaal. Zij zei: "Ik las dus de Donald Duck en het viel mij op dat er alleen maar heterostellen in voorkwamen. Dat vond ik een beetje jammer." Tijdens de aflevering van het Jeugdjournaal sprak zij met de hoofdredacteur van Donald Duck. Volgens haar komt het gewoon niet vaak voor dat er verliefde stelletjes op de achtergrond te zien zijn in het blad. Nou, Fenna had even gekeken en wat bleek? In 7 van de 10 Donald Ducks die zij in handen had stonden toch wel degelijk verliefde stelletjes op de achtergrond. Go tell 'em Fenna!

Ik las dus de Donald Duck en het viel mij op dat er alleen maar hetero stellen in voorkwamen. Dat vond ik een beetje jammer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom is dit zo belangrijk?

Sander Hoogendoorn belde vanmorgen met mediawetenschapper Dan Hassler-Forest om te achterhalen waarom dit zo'n grote stap is. Belangrijk is, dat er een positief en divers beeld wordt geschetst van de maatschappij. Ook al wordt er bij een kind positief gereageerd op het bijvoorbeeld hebben van twee moeders, kan het ontbreken van het beeld in de dagelijkse media toch voor verwarring zorgen, legt Dan uit. "Het is belangrijk dat bij de manier waarop we mensen zichtbaar maken, dat ook de getrouwde (homo)koppeltjes of liefdesverhalen zichtbaar zijn." voegt hij toe.

Slechterik gay

Volgens Dan is Disney ook wat schade aan het inhalen. Zij hebben in het verleden de slechteriken namelijk vaker stereotyperende 'homo-trekjes' gegeven. Dit om ze nog verder uit het normaal plaatje te drukken. Ze zijn anders en onbetrouwbaar. Hij gaf als voorbeeld Scar en Cruella De'Vil. Scar is bijvoorbeeld het tegenbeeld van Mufasa. Hij heeft geen interesse in vrouwen, is omringd door mannen, swiept met zijn haar en maakt stereotyperende gebaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Interview met Dan Hassler-Forest

Benieuwd wat de mediawetenschapper nog meer te zeggen had over bijvoorbeeld en lesbische Elsa, Disney en de nieuwe Donald Duck? Kijk het hele interview hieronder terug.

Ster advertentie
Ster advertentie