3FM nieuws

Cartiez: "Ik heb geen plan B! Dit is het. Of de goot..."

  1. Nieuwschevron right
  2. Cartiez: "Ik heb geen plan B! Dit is het. Of de goot..."

Het duurde misschien vier jaar maar in die tijd heeft Cartiez zijn album geperfectioneerd (al zal hij zelf zeggen van niet), waardoor hij nu de wereld kan gaan veroveren. Zijn woorden! Hoe? Door bijvoorbeeld een compleet vrouwelijke band in te schakelen. Was dat met voorbedachte rade? "Zeker!" laat hij weten. "De muziek is iets nieuws wat live ook moet prikkelen. Wat heeft Nederland nog niet? Nou, Cartiez met een all female band."

Wij spraken dit kersverse talent na zijn optreden in de ochtendshow van Domien.

3FM Talent, een plek op Noorderslag én je album is net uit. Hoe voel je je?
"Ik ben supertrots!"

Ik hoorde dat je een enorme perfectionist bent. Kun je dan wel blij zijn?
"Jawel. Als je iets losgelaten hebt moet je ook gewoon met de flow meegaan en tot nu toe lukt dat wel."

Kon je dat zelf loslaten of moesten anderen het tegen je zeggen?
"Nee haha... Het kostte meerdere mensen die tegen me moesten zeggen dat het af was."

Was dat moeilijk om naar te luisteren en op te vertrouwen?
"Ja, maar ik heb het wel gedaan. Het is ook een enorme ontlading hoor. Het is heel fijn dat het nu eindelijke de wereld in gaat. Het is misschien nog niet veel. Ik ben zeker nog geen Ronnie Flex. Het regent nog geen streams, maar de stream die ik heb en alles wat op me afkomt is deze keer wel écht van mij.

Je hebt ooit gezegd dat alles wat er een aantal jaren geleden met New Wave gebeurde voor jou per ongeluk leek te gaan. Nu kies je echt voor de muziek die jij wil maken. Hoe voelt dat?
"Heel fijn! Destijds was ik er ook altijd al mee bezig. Het is een plan dat ik simpelweg eindelijk goed heb voortgezet en het voelt fijn dat alles wat ik wilde nu ook is gelukt. Een jaar geleden zei ik al dat ik 3FM Talent ging worden en kijk nu? Ik geloof echt dat als je ergens niet in gelooft, het je ook nooit gaat lukken."

Dat is zo waar!
"Mijn moeder zei ook altijd dat ik een plan B moest hebben. Maar als je een plan B hebt geloof je dus niet genoeg in plan A."

Dus je hebt geen plan B?
"Ik heb zeker geen plan B. Dit is het. Of de goot."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Buiten de hiphop heb je ook al meerdere keren aangegeven dat artiesten als Spinvis en Eefje de Visser je onwijs inspireren. Waar komt die liefde vandaan?
"Ik zag voor het eerst een liedje van Spinvis op tv en dat vond ik zo tof. Toen ben ik me gaan verdiepen in meerdere nummers. En Ronnie kende het ook al via zijn ouders, dus toen gingen we het samen luisteren. Zo kwam ik ook bij Eefje de Visser terecht. Ik heb haar ook gevraagd voor dit album, maar ze had helaas geen tijd. Toch zijn we wel bevriend geraakt en mailen we best vaak met elkaar over muziek. We delen een liefde voor de Nederlandse taal en voor het spelen daarmee in songteksten."

Oorspronkelijk kom je uit Frans-Guyana waar je tot je negende hebt gewoond, toch? Wat heb je uit die periode en dat land meegenomen?
"Heel veel muziek. Mijn moeder had altijd muziek aan. Linkin Park en U2 bijvoorbeeld, ik kreeg dat allemaal mee. Niet dat ik dat toen destijds leuke muziek vond, maar ik hoorde het wel continu. Vooral op latere leeftijd bij het terughoren van die nummers merk je dat die muziek je heeft beïnvloed. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben vandaag. En daar ben ik mijn moeder heel erg dankbaar voor. Zij weet dat volgens mij helemaal niet, maar zij is mijn grootste inspiratiebron."

Hoezo weet ze dat niet?
"Ja.. Hoezo weet ze dat niet. Ik denk dat ze niet doorhad dat op het moment dat zij muziek in mijn leven bracht, mijn leven compleet veranderde. En dat dit zou uitpakken tot het zijn van 3FM Talent en een plek op Noorderslag."

Moet je haar dat niet vertellen?
"Nou, nu dan haha."

Maar het eerste gedeelte van je leven woonde je voornamelijk bij je vader toch?
"Ja mijn moeder en vader waren uit elkaar en ik heb toen altijd bij de familie van mijn vader gewoond. Ook omdat mijn ouders nog heel jong waren toen ze mij kregen. Op een dag kwam mijn moeder mij gewoon halen. 'We gaan weg,' zei ze."

Is het niet gek om als jonge jongen zo uit je comfort zone gerukt te worden?
"Nee, want mijn comfort zone was mijn moeder. Zij moest mij altijd achterlaten bij mijn familie, waardoor ik haar altijd enorm miste en haar veel meer nodig had dan dat ik haar kreeg. Dus toen zij mij kwam halen was ik superblij. Ik wilde niks liever dan met haar mee."

Toen ben je via een jaartje Parijs uiteindelijk in Nederland terecht gekomen.
"Ja klopt! Ik kwam in Amsterdam aan en daar ging ik met de trein naar Rotterdam en toen zag ik voor het eerst platte huizen zonder daken. Dat liet me toen best wel schrikken. Echt, wtf is dit haha? Tijdens die treinreis at ik voor het eerst in mijn leven een krentenbol. Dat was mijn eerste indruk van Nederland: platte huizen en krentenbollen."

Haha, best representatief lijkt me?
"Zeker!"

Voelde je je meteen thuis in Nederland?
"Nee. Ik was echt nog heel jong en ging het eerste jaar ook nog niet naar school. Ik was voornamelijk thuis. Maar in mijn tweede jaar ging ik wel naar school en daar had ik een Nederlandse leraar die ook Frans kon, net als ik. Hij heeft mij letterlijk in zes maanden vloeiend Nederlands leren praten. Hij weet dit ook niet, maar Meester Luyks (Of Luiks, of Luijcks, man... ik weet het niet meer haha) heeft mijn leven en muzikale carrière zo beïnvloed. Door hem ontstond die liefde voor de Nederlandse taal. Ik zou hem ook best wel een keer weer willen opzoeken. Om hem dat te vertellen."

De titel van je album is De Wereld Is Gelogen. Is dat zo? Is de wereld een leugen?
"Ja."

Waarom?
"Ja dat mag iedereen voor zichzelf invullen, maar ik heb in mijn leven gemerkt dat niets is wat het lijkt. En dat zit 'm in de grote dingen, maar ook in kleine simpele dingen. In relaties, familie en geloof."

Op mij kom jij over als iemand die heel veel positiviteit uitstraalt en dromen heeft. Dit is dan best wel een negatieve perceptie van de wereld.
"Ja, dat snap ik wel. Weetje... Je bent er nou eenmaal en je moet er het beste van maken. Dus ik probeer gewoon elke dag vrolijk te zijn en met een glimlach op te staan. Eigenlijk positiever dan ik in werkelijkheid ben. Maar je moet wel realistisch blijven en weten wat er aan de hand is.

Niet te naïef zijn?
"Nee precies. Dat ben ik namelijk wel geweest. En dan lopen mensen alleen maar over je heen. Maar dit is niet per se de boodschap met De Wereld Is Gelogen. Dit is hoe het voor mij is, maar iedereen mag zijn eigen invulling geven."

Wat is de grootste leugen die jij ooit hebt verteld?
"Hahaha. Oh shit, dat is een goeie... Iedereen liegt. Er zijn wel dingen, maar die kan ik hier echt niet vertellen. Dat heeft met vrouwen te maken haha."

Oké, laten we die voor nu gaan.
"Bedankt!"

Wat ga je de komende tijd allemaal doen? Hoe wordt 2018 voor Cartiez?
"Ik sta in het voorprogramma van De Jeugd van Tegenwoordig, heb dus een plek op Noorderslag en ga misschien op tour met Ronnie. Daar hoorde ik afgelopen week iets over, maar is volgens mij nog niet zeker. Maar ja 2018... Ik ga het land veroveren! Ik weet nog niet hoe, maar we zijn bezig haha. Het begin is er."

Ster advertentie
Ster advertentie