3FM nieuws

3voor12: Protestzanger Armand (69) is overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Protestzanger Armand (69) is overleden

De Eindhovense zanger Armand is vrijdag 20 november overleden. Dat heeft zijn platenmaatschappij TopNotch bekend gemaakt. Armand is 69 jaar geworden.

(Fotograaf: Hans Anneveldt)

Armand (echte naam Herman van Loenhout) schreef in de jaren zestig de klassieker 'Ben Ik Te Min' en bleef in de decennia die volgden onophoudelijk liedjes schrijven en optreden. De afgelopen tijd stond hij weer helemaal opnieuw in de belangstelling, toen hij met The Kik oude liedjes opnieuw opnam.

Protestzanger

3voor12 ontmoette Armand recent nog in zijn flatje in Eindhoven. Daar zat een overduidelijk broze man, maar wel een met een heldere geest. Vijftig jaar op weg in zijn carriere kon hij zich nog altijd razend kwaad maken op van alles en nog wat.

Armand was jarenlang een eenling, een overblijfsel uit een sociaal bewogen tijd. De meest hardnekkige protestzanger van Nederland, aldus zijn platenmaatschappij TopNotch. Terwijl veel artiesten overgingen tot de orde van de dag, vond hij dat het zijn taak bleef kritische liedjes te schrijven. Veel hedendaagse artiesten verschuilen zich volgens hem ten onrechte achter het feit dat ze 'er geen verstand van hebben'. Armand zei erover:

"Onzin. Het is niet waar, dat jij als muzikant nergens verstand van hebt. Het resulteert in een berusting die ik nog ken uit de jaren vijftig. In die tijd stond er als er ergens iets misging de volgende dag een stroman in de krant. Iemand die jij en ik niet kenden, maar die de schuld kreeg. Langzaam veranderde dat. Mensen als Pinochet en Berlusconi werden allemaal bij naam genoemd. Maar we zitten in de tussenfase. Ze worden betrapt, en mogen gewoon weer meedoen. Daar moet de publieke opinie druk op uitoefenen. Als je een poot scheef hebt gezet, dan moet je weer bij beginnen, in plaats van dat je gewoon weer mee mag doen. Zo'n bankier die nu nog hoog van die toren blaast, die moet van zijn voetstuk af. Dat zijn de misdadigers." - Armand

>> Lees het hele artikel hier en kijk ook terug hoe hij eerder dit jaar nog met The Kik op de Speelplaats stond

3voor12 is op Le Guess Who?

3voor12 pakt uit op het Utrechtse fijnproeversfestival Le Guess Who. Kom langs in The Village Wolvenplein om gratis sessies en interviews te checken en lees de gehele verslaggeving in ons gigantische dossier.

Ster advertentie
Ster advertentie