3FM nieuws

Handleiding: zo ga je om met aso's op festivals

  1. Nieuwschevron right
  2. Handleiding: zo ga je om met aso's op festivals

Ieder jaar zijn ze er weer om je positieve festivalvibe even flink de kop in te drukken: de minder sociale festivalgangers. Je probeert ze te vermijden, maar toch kom je ze tegen. En vaak ook. Daarom is het nu tijd om voor eens en altijd te weten hoe je met deze mensen om moet gaan.

Foto: Bullet-Ray

De festivalplaats-jatter

Wie het is: Je staat heerlijk te chillen en geniet van je fijne plek op de festivalweide. Dadelijk begint Radiohead met spelen en jij hebt een fan-tas-tische plek. Hier had je niet eens van durven dromen. Voor je het weet komen er wat mensen langs met een paar biertjes in de hand. Aangezien jij er vanuit gaat dat deze vrolijke festivalgangers even een drankje hebben gehaald voor hun vrienden, ga je aan de kant, zodat ze erlangs kunnen. Maar dan begint de nachtmerrie pas echt: ze stoppen met lopen en blijven staan. Terwijl jij bijna geen lucht krijgt doordat je zo tegen de andere mensen wordt aangedrukt, is ook je goeie plekkie verdwenen.

Wat je kunt doen: Dit is echt niet chill, want je hebt verdomme heel wat geld neergelegd om je favoriete band te zien. Daarom mag je best de personen voor je even op de schouder tikken. Probeer wel aardig te blijven, want dit is zo ongeveer de allerslechtste plek om ruzie te krijgen. Vertel dat je aan de kant ging omdat je dacht dat ze langs je moesten lopen, en dat je nu bijna geen zuurstof meer in je longen krijgt. Dikke kans dat ze zeggen: "Ok, doei!" Opgelost.

De wildplasser

Wie het is: Na een concert is het tijd om een hapje te eten. Terwijl je een lekker broodje hamburger naar binnen schuift zit je op de grond. Er komen mensen naar je toe gelopen en tot je grote schrik gaat de gulp open en zie je iets waardoor je eetlust spontaan verdwenen is. Oké er is niks mis met zo nu en dan even wildplassen. Soms kan het gewoon niet anders en zul je toch ergens je blaas moeten legen. En zo'n vies festival wc'tje is dan ook niet alles, zeker niet wanneer er een rij van honderd man staat. Maar sommige mensen zijn niet zo subtiel als je gehoopt had. Ze gaan gewoon naast je staan of op de hurken zitten, je voelt nog net niet de spetters tegen je been aan.

Wat je kunt doen: Blijf kalm en duw de wildplasser NIET om, want dan wordt het alleen maar viezer. Je kunt subtiele hints geven en dingen zeggen als: "gadverdamme", "dit is echt goor" of een passief agressieve vraag als "het was zeker druk bij de wc?", stellen. Ook kun je zuchten, boos kijken en weglopen naar een andere plaats. De kans is namelijk groot dat de wildplasser een beetje dronken is en daardoor niet helemaal in de gaten heeft waar hij of zij mee bezig is.

De persoon die alles in de lucht moet gooien

Wie het is: En wederom geniet je met een drankje in je hand van goede muziek, gezellige sfeer en het zonnetje. Wat fijn dat het mooi weer is! Komt dat effe goed uit dat je die poncho lekker thuisgelaten hebt, want er is geen wolkje aan de lucht. Maar ineens voel je toch een druppel in je nek. Of beter gezegd: een emmer. Ja hoor, daar is er weer een. Zo'n persoon die al-tijd alles in de lucht moet gooien en dat uiteraard bovenop jou terecht laat komen. Denk aan dingen als bier, petten, puntzak friet of een opblaasbare dolfijn. Vaak gaat dit gepaard met een luide kreet als "Euj!" of "Euj, euj, eeeeeuj!" waarna iedereen tot overmaat van ramp mee gaat doen. Héél irritant.

Wat je kunt doen: Eigenlijk is er niet zoveel dat je kunt doen aan deze persoon. Alles wat je ook roept of zegt, het antwoord zal waarschijnlijk "Euj, eeeeuj!" met een hoop gelach zijn. Inderdaad, de persoon die alles in de lucht moet gooien neemt werkelijk niemand serieus en alles triggert hem alleen maar meer. Er zitten dus maar twee dingen op. Je kunt weggaan en een andere plek zoeken om te gaan staan, al loop je dan wel het risico om nog zo'n persoon tegen te komen. Een andere optie is om à la John Coffey het biertje te vangen en het gewoon in één teug leegdrinken. En daarna zelf ook wat in de lucht gooien.

De hater

Wie het is: Op een festival kom je om muziek te luisteren, vies te worden en lol te hebben. Daar leg je vaak bijna 200 euro voor neer dus je zou haast denken dat je dan ook wel zin in zal hebben. Helaas is er altijd wel iemand in de directe omgeving die niets anders kan dan haten. Er zijn verschillende soorten haters, zo zijn er haters die kritiek hebben op de artiesten die er komen en die dan ook aan een stuk door blijven afzeiken. Ook zijn er haters die haten op de viezigheid van een festival (ja wat had je verwacht?) en haters die niet anders kunnen dan andere mensen veroordelen "Haha kijk die broek", "Wat heeft hij nou weer aan?", "Zij kan die jurk echt niet hebben.". Sommige haters zijn zó goed dat je je bijna schuldig voelt dat jij het naar je zin hebt op het festival waar je 200 euro voor betaald hebt.

Wat je kunt doen: In dit geval is er eigenlijk maar één optie. Laat het gewoon over je heenkomen en negeer het volledig. Als jij het leuk vindt om bij Kesha te kijken, so be it. Het is jouw weekend dus je doet ook lekker wat je zelf wil. Laat het een wijze les zijn en zoek nooit meer contact met haters op festivals, want ze kunnen het écht verpesten. Je kunt de hater ook aanspreken op zijn of haar gedrag en vragen waarom hij in godsnaam naar het festival gekomen is. Tot slot kun je een plattegrondje geven met een gemarkeerde route naar de uitgang.

De seksende buur

Wie het is: Terwijl jij helemaal afgepeigerd na een lange dag en avond in je tentje wil gaan liggen met je vrienden hoor je tot je grote schrik luide geluiden uit de tent naast je komen. In eerste instantie heb je het nog niet echt in de gaten maar al snel kun je er niet meer omheen. Het zijn je seksende buren die, gezien het volume, overduidelijk denken dat ze in een of andere geluidsdichte studio aan het seksen zijn. Maar helaas hebben ze niet in de gaten dat ze in een tent liggen die 0,0 geluid tegenhoudt. Terwijl je net doet alsof je slaapt lig je ongemakkelijk tussen je vrienden te luisteren naar het luide gekreun van de buurvrouw.

Wat je kunt doen: Gewoon doen alsof je slaapt is in dit geval de beste optie. Wanneer je dit niet lukt kun je ook, net als vroeger op de camping, het gekreun nadoen, alleen ben je dan zelf net zo irritant bezig. Je kunt ook gewoon oordoppen meenemen naar het festival, dan kun je door alles heen slapen. Een andere optie is om gewoon een muziekje op te zetten en heul hard en vals mee te zingen, een echte moodkiller. Al loop je dan wel het risico dat het nog langer duurt voor ze klaar zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie