3FM nieuws

Radiocolumn Lieve Peter: Angst is onze allerslechtste raadgever

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiocolumn Lieve Peter: Angst is onze allerslechtste raadgever

Het gat dat Peter Heerschop heeft achtergelaten, wordt opgevuld door niemand minder dan Nellie Benner in de middagshow van Barend & Benner. Iedere dinsdag komt Nellie met een radiocolumn, die het teken staat van een specifiek thema. Of hoe ze het zelf omschrijft, "een beetje liefde voor je hart tijdens de dinsdag dip". Een goede mix van persoonlijke gebeurtenissen samen met de harde werkelijkheid.

Angst is onze allerslechtste raadgever

Liebes liebes Peter, nein keine lul von ein meter, ein meter bier, das bringt mehr plesier!

7 februari 2023,

Afgelopen week waren Barend en Benner een paar dagen skiën in de Oostenrijkse Alpen. Eerste halte: blauwe piste afgesloten door een lawine. Enkel zwart te begaan, de stijlste jakker op de baan. Met trillende beentjes en ijzig angstzweet volgde ik Barend, die z’n ballen bij elkaar raapte en riep: "Gas, Nellebel!"

Boekenschrijver Pim Lammers voelt het angstzweet ook over zijn rug glijden. Hij trekt zich terug als schrijver van het Kinderboekenweek gedicht 2023, omdat hij meerdere doodsbedreigingen kreeg na het schrijven van een boek over de seksuele relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer.

Een aantal critici, die hoogstwaarschijnlijk nog nooit een ander ‘boek‘ dan de Actueel hebben open geslagen, pretenderen dat als je een verhaal schrijft over pedofilie je ook een pedofiel bent. Het moet niet gekker worden. Straks moet Samuel L. Jackson door zijn rol als slavenhandelaar in Django Unchained zijn excuses nog maken voor het slavernij verleden en wordt Evan Peters, als seriemoordenaar Jeffrey Dahmer, opgepakt en in de cel gesmeten.

Mag Astrid Lindgren bloedden in de hel, doordat ze Pippi Langkous verwaarloosde. Moederziel alleen in een villa met een paard en een hondsdolle aap. Moet Roald Dahl verplicht Vegan worden, omdat zijn personages volwassen mensen opvreten.

Nee, Pim. Jij belichaamt de fantasie, het vrije woord. Als jij je terug trekt, spelen Charlize Theron en Marwan Kenzari nog enkel springerige hertjes op een boerderij. Oh nee, die gaan we ook niet meer spotten. Snuivende artiesten dan, helemaal naar de getver. Kak, slecht voorbeeld. Enkel een vertolking van Salmar Rushdi spelen dan? Hmm, dappere acteur die zich aan die rol durft te wagen.

Daar op die zwarte piste leerde van Deelen mij dat angst veel te vaak onze allerslechtste raadgever is. We moeten soms die zwarte piste durven pakken, alleen dan word je beter. Doodsangsten zijn vaak enkel gegrond bij een aardbeving zoals in Turkije en Syrië.

Voor 9 van de 10 andere dingen in het leven:

Laat je niet belemmeren door ijzige angst hobbels en hoge pieker bobbels. Zit vast met je skistokken in de gondel, wrik je los uit nare situaties. Ga vol op het smoeltje in het zicht van anderen. Klauter de berg op als je net te vroeg het ankertje loslaat. Ga recht op je doel af, ook al sta je trillend op je benen. Alleen dan kan je die hoge bergen trotseren en vol trots onder aan de berg een jägerbommetje drinken. Klaar om de volgende berg te trotseren.

Ster advertentie
Ster advertentie