3FM nieuws

Floris met dyscalculie maakt Wiskunde zonder formulekaart

  1. Nieuwschevron right
  2. Floris met dyscalculie maakt Wiskunde zonder formulekaart

Vlak voor de start van de examens berichtte we al over een havo-scholiere met een rekenstoornis die tijdens haar examens geen formulekaart mag gebruiken. Dyscalculie heet die stoornis en zo'n 5% van de Nederlandse bevolking heeft er last van. Zo ook Floris, die vanmiddag zijn examen Wiskunde A moet maken. Zonder de formulekaart die hij tot nu toe altijd heeft mogen gebruiken. En dat wordt dan ook behoorlijk lastig.

Floris kan formules stampen wat hij wil, ze blijven door de dyscalculie gewoon niet hangen. Dus de extra tijd die hij krijgt, helpt eigenlijk ook niet.

Discriminatie
Sinds 2009 is het gebruik van een formulekaart verboden tijdens de examens. De havo-scholiere had een zaak aangespannen, maar zonder succes. Volgens de Onderwijsinspectie worden examens die gemaakt zijn met behulp van een formulekaart ongeldig verklaard. Volgens de Commissie Gelijke Behandeling is dit overigens discriminatie.

Volgend jaar beter?
Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt doet momenteel onderzoek naar welke mogelijkheden er zijn voor verdere ondersteuning van examenkandidaten met dyscalculie. Maar ja, daar hebben Floris en al die andere examenkandidaten nu niks aan...

Je hoort Floris en een reactie van Marja van Bijsterveldt:Ster advertentie
Ster advertentie