3FM nieuws

Douwe Bobs inspiratiebronnen voor Pass It On: liefde, omgeving, muziek en mensen

  1. Nieuwschevron right
  2. Douwe Bobs inspiratiebronnen voor Pass It On: liefde, omgeving, muziek en mensen

Het nieuwe album van Douwe Bob is uit. Wat zijn de belangrijkste inspiratiebronnen geweest voor de Pass It On?

Douwe Bobs tweede studioalbum Pass It On is uit! We hebben er even op moeten wachten, maar was het dubbel en dwars waard.

Die plaat komt er niet vanuit het niets. Daar moet je inspiratie voor hebben. Waar haalt Douwe die vandaan? Heel rustig, zoals dat hoort bij 'm geeft hij de drie, of eigenlijk vier, belangrijkste inspiratiebronnen.

1. Liefde

Douwe schudt zijn drie inspiratiebronnen niet zo even uit z'n mouw. Hoewel, de eerste inspiratiebron is snel gevonden en misschien ook niet de meest verrassende: liefde. "Om één ding kun je natuurlijk nooit heen: liefde. Daar kan je niks aan doen, dat gebeurt nu eenmaal. Ik vraag me af of er óóit wel eens een plaat gemaakt is die níet over liefde gaat."

Origineel? Niet heel erg. Logisch? ZEKER! Het nummer 'Pass It On' gaat over het doorgeven van liefde. 'Deel de liefde', is de boodschap van het album Pass It On.

(Foto: Hans-Peter van Velthoven)

2. Omgeving: van Amsterdam tot aan Zuid-Frankrijk

De rust waarmee Douwe vertelt over zijn inspiratiebronnen, dát typeert hem ook ontzettend. Douwe krijg je niet gauw op de kast. Rustig kijkt hij om zich heen in Amsterdam, waar 'ie woont. "De omgeving waar je bent, daar haal je veel inspiratie uit," vertelt hij.

Om méér rust te vinden, reist hij af naar Zuid-Frankrijk: "Ik heb voor het nieuwe studioalbum veel geschreven in Zuid-Frankrijk. Dat is natuurlijk een heel andere omgeving dan Nederland, vooral Amsterdam. En daar komen dan ook hele andere nummers uit," als voorbeeld noemt hij 'Sweet Sunshine'. Het mag inmiddels wel lekker weer worden, zonneschijn hebben we toch te weinig in Nederland volgens Douwe: "'Sweet Sunshine' had ik nooit in Nederland kunnen schrijven. Kan wel, maar dat zou niet heel dicht bij de realiteit staan."

(Foto: Ben Houdijk)

3. Muzikale helden

Pass It On is een heel divers album geworden. Sixties, seventies, folk, country, pop en rock zijn dé muzikale kenmerken van de nieuwe plaat. Natuurlijk haal je als muzikant inspiratie uit andere muziek:

"Goeie muziek luisteren. Crosby, Stills, Nash and Young, The Rolling Stones, The Beatles, Johnny Cash, Bob Dylan en zo kan ik nog wel even doorgaan."

4. Mensen bekijken

Het klinkt misschien wat zweverig, maar Douwe haalt ook veel inspiratie uit de mens zelf. Van feesten, van vrienden, van onbekenden. Zo krijg je er gewoon een vierde inspiratiebron bij, een soort bonus. Vooral het kijken naar anderen levert veel op voor hem:

"Dingen observeren, mensen observeren. Kijken hoe hij loopt, hoe zij loopt. Waar zou hij aan denken, wat heeft hij meegemaakt? En daar dan een verhaal bij maken. En zonnetje schijnt dus ook weer, dat helpt ook."

Pass It On

Dus! Vier inspiratiebronnen in de top 3 voor de nieuwe plaat van Douwe Bob. Je wil de plaat nu natuurlijk ook horen of misschien zelfs vasthouden en in je cd-rekje zetten. Vanaf vrijdag de 15e is 'ie uit en je kunt hem ook winnen op 3FM.nl!

>> Win Pass It On van Douwe Bob

Ster advertentie
Ster advertentie