3FM nieuws

Waarom je als de sodemieter moet gaan investeren in je platencollectie

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je als de sodemieter moet gaan investeren in je platencollectie

Dit jaar vierde de LP zijn 70e verjaardag. Oud? Welnee! Vinyl is keihard zijn tweede jeugd aan het beleven. Hij heeft zijn midlifecrisis aan het begin van deze eeuw overleefd en is nu terug voor de gouden jaren. Investeer dus vooral in je platencollectie, want die is weer helemaal hot. En wel om de volgende redenen:

1. De verkoopcijfers rijzen de pan uit
Volgens Auxoro werden er in 1978 meer dan 340 miljoen (!) platen verkocht in Amerika. In 2006 zat de LP even in de put met maar 900.000 verkochte plaatjes, maar hij is keihard aan het terugkrabbelen. In 2017 werden er namelijk alweer dik 14 miljoen platen verkocht en in 2018 zal dat aantal naar verwachting oplopen tot 20 miljoen!

2. Vinyl is écht de toekomst
De helft van de mensen die LP's kopen zijn namelijk onder de 25 jaar. Zeker weten dus dat de platen nog een aantal generaties mee zullen gaan. Je hebt vast wel eens door de platenkast van je opa en oma lopen neuzen? Hoe leuk is het als jouw kleinkind dit later ook bij jou kan doen?

3. Vergeet tweedehands niet
Bij het aantal verkochte platen zijn tweedehands platen natuurlijk niet meegerekend. Maar ook deze markt moeten we niet vergeten, die groeit namelijk gewoon lekker mee! Voorbeeldje: in 2018 steeg het platenbeursbezoek met bijna 18% ten opzichte van het jaar daarvoor.

4. Golden Oldies
Misschien verwacht je nu dat de artiesten van nu voor deze enorme groei hebben gezorgd, maar niets is minder waar. Fleetwood Mac, Nirvana, Pink Floyd en Abba gaan er met de meeste verkopen vandoor. Met de (opnieuw) groeiende populariteit van platen verwachten we van de hedendaagse artiesten natuurlijk ook dat ze de tijd gaan nemen om écht iets moois te maken van hun albums. Het oog wil ook wat.

5. Best verkochte genres

Rockalbums worden nog steeds het meest verkocht: in 2018 was meer dan de helft van alle verkochte platen een rockplaat, gevolgd door popmuziek op een mooie tweede plek. Fun fact: rap en hip-hop wordt de laatste jaren ook steeds meer verkocht.

We dare you: deel de mooiste foto van jouw LP collectie op onze socials. #3FM en gaan!

Ster advertentie
Ster advertentie