3FM nieuws

Altin Gün is #10 in de 3FM Live List 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. Altin Gün is #10 in de 3FM Live List 2020

Weg met je comfort zone! Altin Gün bewijst dat je met psychedelische, Turkse discorock gewoon de wereld over kunt touren! Bijna niemand verstaat er wat van, maar iedereen gaat er helemaal op los. Met hun unieke sound en aanstekelijke concerten heeft deze Nederlands-Turkse band plek 10 bemachtigd op de 3FM Live List 2020. Dit is waarom.

Wie is Altin Gün

Dé inspiratie achter de nummers van Altin Gün is Anatolische muziek. Dit genre ontstond in de jaren zestig en zeventig in Turkije: muzikanten combineerden moderne rock met traditionele Turkse volksmuziek. Altin Gün pakt die nummers en maakt zo'n vijftig jaar later gewoon wéér eigen, vernieuwde versies van! Extra dansbaar en festivalproof.

Ze spelen dus covers, maar zijn allesbehalve een tributeband. Ze kregen een Grammy-nominatie in de categorie Wereldmuziek voor hun album Gece. De Grammy wonnen ze helaas niet, maar basgitarist Jasper Verhulst liet eerder al aan 3voor12 weten dat ze dat ook niet per se verwachtten. Maar hey, leuk is het wel.

"Het is een hele eer en het is leuk om iets dat je hebt gemaakt zo de wereld over te zien gaan. We spelen natuurlijk oude volksnummers en traditionele liedjes, dus het is wel gek dat je op een gegeven moment bekender bent dan de mensen die je hebben geïnspireerd. Maar het is leuk dat we die muziek zo bij mensen onder de aandacht kunnen brengen."

Dé track

'Süpürgesi Yoncadan' is eigenlijk een nummer van de Turkse volkszangeres Bedia Akartürk. Altin Gün gooide er een blik synthesizers overheen en toverde er een supercatchy dansbaar festivalanthem uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Live

Nu de show op Noorderslag achter de rug is en ze ook de Los Angeles-jetlag hebben overleefd, gaat Altin Gün weer op tour. Door Europa, met een kleine Amerikaanse pauze voor shows op Coachella. Wil je ze in eigen land live zien? Ga dan naar Dekmantel Festival of reis naar Het Concertgebouw in Amsterdam, waar ze op 19 juli een show spelen.

Een voorproefje van hun liveshow vind je hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie