3FM nieuws

De coronacrisis meemaken met een verstandelijke beperking: "Het was best wel moeilijk"

  1. Nieuwschevron right
  2. De coronacrisis meemaken met een verstandelijke beperking: "Het was best wel moeilijk"

Vincent (29) is een vaste luisteraar van Sanders Vriendenteam en heeft een licht verstandelijke beperking en autisme. In februari kwam hij, voor de coronacrisis, bij Sander langs in de studio voor het TV-programma Net FF Anders. Nu belde Sander hem om te vragen hoe het met hem in gaat in het kader van Prokkelweek.

Prokkel-wattes?

Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder een verstandelijke beperking. Vanaf maandag 8 juni tot zondag 13 juni worden mensen aangemoedigd om meer van dit soort ontmoetingen hebben, het liefst digitaal of vanaf een afstandje natuurlijk. Sander droeg ook zijn steentje bij door met vaste luisteraar Vincent te bellen over hoe het nu met 'm gaat ondanks alles wat er gebeurt in de wereld. In februari was Vincent ook in de uitzending te gast omdat hij op zoek was naar een 'zwemmaatje', iemand die iedere week een keer met hem wil gaan zwemmen als vriend.

Vincent: "Normale mensen weten niet hoe ze mensen met een beperking moeten ontmoeten, hoe ze daar mee om moeten gaan. Prokkel is een mooi initiatief om te laten zien: 'wij zijn gewoon als ieder ander.'"

Echt een rottijd

Na de laatste ontmoeting met Sander is er een hoop veranderd: "Het is een rare tijd vanwege het coronavirus. Ik denk dat het voor de meeste mensen een rottijd is, maar voor mij helemaal.. Ik zat bijna twee maanden opgesloten, waarin ik niet veel kon doen." Maar gelukkig had hij wel leuke dingen thuis omhanden: "Ik ging playlists maken, verhalen schrijven, lezen en videobellen met m'n groep. Het is best wel moeilijk geweest" aldus Vincent.
"Is het nog lastiger om deze tijd door te maken als je een verstandelijke beperking hebt?" vraagt Sander. Vincent: "Ja, voor mij was het wel iets lastiger. Qua emoties was het best wel moeilijk. In het begin was het emotioneel heel zwaar want je kunt niemand bezoeken."

De begeleiding bracht vreugde

Gelukkig waren er helden bij de begeleiding van de woongroep waar Vincent woont, die een beetje licht brachten in de duisternis: "De begeleiding heeft hun best gedaan om te zorgen dat wij spelletjes gingen doen, we hebben bingo gedaan op koningsdag. Dat allemaal om het vol te houden. "

Maar nu is hij toch wel blij dat het langzaamaan iets minder strikt begint te worden: "Gelukkig kan ik weer naar buiten, ik kan naar m'n ouders, ik kan weer werken.. Ik ben echt weer blij dat het normale leven weer op gang komt naar het nieuwe normaal. "

Beluister hier het volledige interview dat Sander met Vincent had, de uitzending van het TV-programma is hier te bekijken.

Ster advertentie
Ster advertentie