3FM nieuws

3voor12: The Last Shadow Puppets: “Ik zie een spook! Zag je ook een spook?”

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: The Last Shadow Puppets: “Ik zie een spook! Zag je ook een spook?”

Echt? Was dit het? Ik trek de deur van de suite achter me dicht. Of het goed ging, luidt de vraag. Nou, om eerlijk te zijn niet, nee. Hoe is het toch mogelijk dat Alex Turner - een van de grootste en meest verfijnde woordjongleurs van de hedendaagse popmuziek - zo moeilijk tot een inhoudelijk gesprek te bewegen is?

(Foto: Domino)

Door: Atze de Vrieze

Het zit zo: Alex Turner en Miles Kane hebben een album gemaakt. Net als acht jaar geleden, toen Turners Arctic Monkeys de redders van de Britpop waren en Miles Kane een onbekend pikkie uit Liverpool met zijn eigen bandje, The Rascals. Hun gezamenlijke project heette The Last Shadow Puppets en was een ode aan de georkestreerde popmuziek.

Testosteronbom

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik Turner hoog heb zitten. Miles Kane niet per se, die drijft me te veel op testosteron. Een mannetje is het, een uitslover. Zeker op het podium, waar 'ie zichzelf overschreeuwt en vervalt in grote-mannen-gebaren die hem niet zo staan. Gevoel voor humor, dat heeft hij wel, charisma ook, en kennelijk werkt de balans met zijn oude vriend Alex Turner voor hem heel goed. Turner was van oudsher zo’n beetje het tegenovergestelde van zijn vriend: zo precies en uitgesproken als 'ie schreef, zong en speelde, zo flegmatiek stond ie altijd op het podium. Naar binnen gekeerd, moeizaam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een kwartier voor het interview scharrelt Turner al door de gang van het Hoxton hotel aan de Herengracht, een behoorlijk chique tent waar het duo een afgesloten ruimte op de begane grond tot zijn beschikking heeft. Turner heeft zijn haar tegenwoordig in een vettige 50s kuif, de kraag van zijn lange jas staat omhoog, en hij belt.

Loekes Hemming

Zijn telefoon legt hij neer op het moment dat ik de kamer in stap. Daar zit ook Miles Kane, die tegenwoordig gemillimeterd haar heeft. Het maakt zijn hoekige neus nog wat hoekiger. "Hoe gaat het?", vraag ik. "Goed", zegt Turner. "Goed. 1-1 gelijkspel." Hij legt de cd van Lucas Hamming opzij, die hij kennelijk even eerder gekregen heeft. "Ken je hem, Lucas Hamming?" Meteen dat volle Sheffield accent: Looeeeekes Hemmin-g. "Ja, die ken ik wel", zeg ik. "Hele aardige gast." "Maar zijn muziek is niet te pruimen? Wil je tussen ons in zitten?"

Wil je weten hoe The Last Shadow Puppets kunnen reageren op de meest normale vragen? Het zien van spoken, en oppervlakkige antwoorden: alles kan tijdens een gesprek met The Last Shadow Puppets. Het complete interview met Alex Turner en Miles Kane lees je hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie