3FM nieuws

Hoe doet James Corden al die Carpool Karaokes zonder te crashen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe doet James Corden al die Carpool Karaokes zonder te crashen?

Leuk, die Spice Girls-covers van Adele en jamsessies met de Red Hot Chili Peppers, maar hoe houdt James zijn auto op de weg? Hij raakt het stuur amper aan!

Als gewone burgers zouden we al drie bonnen en een rijontzegging hebben gekregen, maar James Corden racet maandelijks met een celebrity door L.A. zonder ooit in aanraking te komen met oom agent. Verkleed als Lion King-personage, zingend met One Direction of limonade kopend met Chris Martin... James z'n handen zitten zelden aan het stuur. Hoe gaat dit in godsnaam altijd goed?!

De trucjes van James

Natuurlijk heeft 'ie daar zijn maniertjes voor. Nee, het is geen truc met een green screen. En nee, de auto waarin James Corden en z'n carpool-buddy zitten staat niet op een aanhanger die door iemand anders bestuurd wordt. James rijdt echt zelf, maar dan wel in een konvooi. Voor hem rijden twee auto's, achter hem een auto en een busje. Genoeg mogelijkheden om jezelf tijdens de rit te verkleden als schoolmeisje, dus.

Hij kan zo niet tegen vreemden opbotsen als 'ie iets te laat remt. Daarnaast rijdt het clubje auto's maximaal dertig kilometer per uur. Zo lijkt het allemaal zo echt mogelijk, maar is er weinig tot geen gevaar voor de andere weggebruikers.

Muziek in de auto: ja of nee?

Real life carpool karaoke kunnen we dus niet echt aanbevelen, tenzij je over dezelfde maatregelen beschikt als James. Britney Spears-dansjes zien er ook leuk uit als je ze voor je slaapkamerspiegel doet. Stuk veiliger. Maar hoe zit het met muziek in de auto? Is dat überhaupt wel een goed idee?

Niet, wel, niet...

Er zijn verschillende onderzoekers die zeggen dat het absoluut géén goed idee is, omdat het je af zou leiden. Met name als je favoriete liedje voorbij komt tijdens een autorit, is dat slecht voor je concentratie. Je brein reageert er heel sterk op, waardoor je minder oog hebt voor de omgeving en sneller inschattingsfouten maakt. Jammer dit.

Britse krant The Telegraph trekt die negativiteit gelukkig met een eigen onderzoek in twijfel. Professor Nick Reed vertelt dat hij vooral positieve resultaten ziet als mensen in de auto naar muziek luisteren.

"Als iemand naar muziek luistert die hij/zij leuk vindt, zien we een verhoogde alertheid en geen verschil in stress-levels. Je rijdt vaak iets sneller, maar reageert ook sneller."

Als 'de juiste soort muziek' opstaat wordt je brein van buitenaf geprikkeld en krijgt je concentratievermogen een boost. Maar ja, wat is 'de juiste soort muziek'? Iedereen heeft eigen voorkeuren en de onderzoekers zijn het onderling nog niet eens over de beste Da's goed dus, maar er is geen genre wat het allerbeste hiervoor werkt.

Wat is het slimst?

Dus, samengevat: de ideale rij-situatie is mét muziek op, maar zonder grote verschillen in tempo en volume. Rammstein en Sigur Ròs direct achter elkaar afspelen? Niet doen. Wel doen? 3FM opzetten. We hebben voor elk boodschappenritje, file-moment en roadtrip de perfecte playlist. Drive safe!

Ster advertentie
Ster advertentie