André Hazes overleden
- Nieuws
- André Hazes overleden
Vanochtend, donderdag 23 september, omstreeks 9.30 uur is André Hazes overleden aan de gevolgen van aan een hartstilstand. 's Nederland volkszanger nummer 1 is 53 jaar geworden.
Afgelopen dinsdagavond werd André met koorts en benauwdheid in het ziekenhuis opgenomen. Zijn toestand was gisteravond en vannacht redelijk stabiel. Hij overleed echter vanmorgen omstreeks om 09:30 uur. Wanneer André wordt gecremeerd is nog niet bekend.
André Hazes overleden
André Hazes trok de aandacht met zijn rumoerige privé-leven en zijn drankgebruik, maar voor bijzonder velen bleef hij door alles heen toch vooral volkszanger nummer 1: André Hazes, geboren op 30 juni 1951 in Amsterdam.
De een vond hem oprecht ’s lands enige soulzanger, de ander draaide hem gezellig voor de camp en om melig mee te blèren, al was dat laatste echt te weinig eer voor Hazes. De man was in elk geval geweldig muzikaal en een uitstekend vertolker, al vermochten het smartlappenrepertoire en Hazes’ Amsterdamse accent niet iedereen aan staan.
Amsterdammer in hart en nieren
Als jongen uit De Pijp kwam hij vaak op de Albert Cuyp Markt. Toen hij een cadeau voor zijn moeder wilde kopen, maar geen geld had, raadde een koopman hem aan op de markt te gaan zingen. De jonge Hazes klom op een kistje en zong. Een van de toeschouwers zou Johnny Kraaykamp senior zijn geweest, die hem de kans gaf een keer op televisie op te treden. Hij zong toen de Italiaanse klassieker ’Piove’, die hij door de jaren heen is blijven brengen. In Ahoy, in Carré, in het Concertgebouw, overal waar zijn loopbaan hem uiteindelijk bracht.
De eerste singles deden weinig, maar met 'Eenzame Kerst' scoorde André Hazes begin 1977 al een van zijn allergrootste hits.
Het leven van Hazes werd net als zijn liedjes getekend door eenzaamheid, onder meer als gevolg van echtscheidingen. Ook lichamelijk ging het hem lang niet altijd even goed. Recent kwam hij in de problemen met zijn gehoor. Hij moest een aantal concerten afzeggen. Ook zou hij aan suikerziekte lijden.
Schandalen en incidenten
Sommige concerten werden gekenmerkt door een incident. Begin 1988 kreeg zijn impresario een boete, omdat hij een doktersverklaring had vervalst. Op die manier kwam Hazes onder een optreden in Noord-Holland uit. Er waren ook andere schandaaltjes, zoals een door de rechter veroordeelde misdraging in een vliegtuig en een mislukte politieke ’loopbaan’ in de Utrechtse gemeente De Ronde Venen.
Hazes en de hitlijsten
De laatste jaren zat Hazes meer en meer in het schnabbelcircuit. Uitzondering waren er wel: zijn zilveren jubileum in 2003 de Amsterdam ArenA bijvoorbeeld was een groot succes, net als zijn jubileum-album. En in 2002 stond hij ook nog, voor de tweede keer in zijn loopbaan, nummer 1 op de Album Top-100 met ’Strijdlustig’. De eerste keer dat hij bovenaan stond op de hitlijst was in februari 1982 met ’Gewoon André’.
Zij Gelooft In Mij
Eind 1999 was er ook hernieuwde aandacht voor Hazes dankzij de documentaire Zij gelooft in mij van John Appel. Hij liet vooral de weemoedige Hazes zien, tot lichte teleurstelling van de zanger zelf, die vond dat hij toch ook een heel vrolijke vent was. ,,Je kan enorm met mij lachen’’. (ANP)