3FM nieuws

Oorwurmen: songs die zich in je hoofd nestelen

  1. Nieuwschevron right
  2. Oorwurmen: songs die zich in je hoofd nestelen

Je kent het wel: je hoort een nummer op de radio en krijgt het vervolgens dagenlang niet meer uit je hoofd. Zo’n nummer noem je een oorwurm; een song die zich in je oor wurmt om vervolgens niet meer te vertrekken.

Niet het volledige nummer

De term werd in de jaren ‘80 voor het eerst gebruikt en is een letterlijke vertaling van het Duitse woord Ohrwurm. Al in de twenties van de vorige eeuw experimenteerde de componist Nicolas Slonimsky met muzikale vormen die zich in je hoofd nestelen.

Een oorwurm is vaak een simpel nummers waarvan meestal maar 15 tot 30 seconden blijft hangen. Het is dus niet het volledige nummer dat in je kop blijft zitten, maar een bepaald refrein of couplet. Of soms zelfs alleen het ritme, de toonhoogte of het tempo.

We vroegen een aantal DJ’s naar hun oorwurm en dat is wat ze antwoordden:

Paul: "Vaak zijn het hele irritante nummers die niet meer uit je hoofd gaan. Zo was ik vorige week op het Singlefeestje van Frank <3 en toen kwam er ook weer zo'n oorwurm voorbij. 'Never Leave You (Uh Oh)' van Lumidee. Uh oooh, uh oooh... Zie je, het gaat niet meer uit mijn hoofd."

Michiel:Ik had al tijden ‘Hotline Bling’ van Draken in mijn hoofd. Gisteren raakte ik er eindelijk vanaf, toen 'King Of The World' het stokje spreekwoordelijk over nam van Drake. Dankjewel Weezer!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roosmarijn: "Ik kreeg 'The Hanging Tree' van Jennifer Lawrence weken niet uit mijn hoofd na het zien van de Hunger Games film"

Harm: "Deejay' van Gerson Main. Waarom dit nummer in mijn hoofd zit?! Ik heb verschillende theorieën: A. Omdat ik iets met het woord DJ heb. B. Het is lekker vrolijk, dus het is leuk om aan te denken. C. Of het komt door het geweldige instrumentale stukje in het midden. D. Of een wetenschappelijke verklaring die iets met mijn hersenen te maken heeft, maar daar heb ik geen studie voor gevolgd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe krijg je een oorwurm weer uit je hoofd?

Leuk allemaal, maar hoe kom je er weer vanaf? Belangrijke reden dat je niet van een song afkomt, is dat het nummer in je hoofd nog niet af is. Wil je af van je oorwurm, maak het nummer in je hoofd dan helemaal af of luister het nummer nog een keer in zijn geheel. Lukt dat niet. Kies dan je favoriete song van dat moment en zorg dat dit je oorwurm wordt. Liever een nummer dat je leuk vindt de hele dag in je hoofd, dan een track waar je een hekel aan hebt. Ja toch?!

Ster advertentie
Ster advertentie