De examentips van Marli - deel 2
- Nieuws
- De examentips van Marli - deel 2
Ook Marli doet dit jaar havo-examen en is vastberaden haar diploma te gaan behalen. De zenuwen beginnen langzaam op te spelen, maar Marli realiseert zich dat het in principe ook maar 'gewoon' toetsen zijn. Hoe bereid jij je voor op je examens? Marli vertelt hoe zij te werk gaat en geeft tips.
Tijdens het leren is concentratie van groot belang. Waarschijnlijk zullen een paar van jullie hier moeite mee hebben. Je bent bijna klaar, je hebt gewoon geen zin meer om te leren of je wilt dat het eindelijk afgelopen is. Ik kan je helemaal begrijpen, ik heb er zelf ook moeite mee gehad. Wat te doen? Misschien heb je iets aan deze tips:
- Leg je telefoon op een andere kamer of zet hem uit en zorg dat je zo min mogelijk in aanraking komt met je computer.
- Zorg dat je op een opgeruimde en rustige plek kunt werken.
- Maak een planning. Het klinkt standaard, maar dit schept veel rust.
- Verdeel de leerstof in blokjes en ga niet alles in een keer leren.
- Plan niet te veel verschillende vakken op één dag, maar zorg wel voor afwisseling.
- Neem voldoende pauzes. Het is goed om examens te oefenen, maar het moet niet te veel worden. Plan daarom ook niet te veel vakken op een dag.
- Wissel regelmatig van studieomgeving. Steeds op dezelfde kamer leren kan daadwerkelijk een negatieve invloed hebben op je concentratie. Persoonlijk leer ik het beste op mijn eigen kamer en in de woonkamer.
- Zorg dat je voldoende slaapt. Zonder genoeg slaap raak je sneller afgeleid en is het lastiger je te concentreren.
- Eet en drink voldoende. Hierdoor krijg je energie die je gebruikt tijdens het leren.
In de meivakantie heb ik veel geleerd, maar ik ben ook leuke dingen gaan doen. Twee weken lang blokken is niet gezond. Bovendien weten mijn vriendinnen dat ik de komende drie weken iets minder tijd voor ze heb, dus ook daar heb ik geen problemen mee. Ook werkte ik elke zaterdag bij de Etos en dat ben ik ook in aanloop naar mijn examens gewoon blijven doen.
Met welke vakken ik zelf de meeste moeite heb? Ik vind geschiedenis ontzettend leuk, maar ik vind het moeilijk om de linken en de verbanden in te zien tussen bepaalde gebeurtenissen. Maatschappijleer is niet per se moeilijk, maar je moet drie dikke boeken leren. Het is ontzettend veel! En dan is er nog Muziek. Muziek is een geval apart. Iedereen die muziek heeft kan dit wel beamen. Je kunt het niet echt leren. Je moet wel weten welke ontwikkelingen er in bepaalde perioden plaatsvonden, maar het letterlijk uit je hoofd leren heeft geen zin. Het is namelijk een luistertoets waarbij je muziekfragmenten te horen krijgt en hier vragen over moet beantwoorden. In die fragmenten moet je intervallen herkennen, en ik kan je vertellen, dit is knap lastig.
Succes met leren, oefen goed, maar loop niet te hard van stapel. En vergeet niet: dit zijn echt de allerlaatste loodjes!