3FM nieuws

3voor12: muzikale ezelsbruggetjes van o.a. De Staat en Lucas Hamming

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: muzikale ezelsbruggetjes van o.a. De Staat en Lucas Hamming

"Moet het met een d of met een t?" Dat hoorde je De Staat woensdag al zingen in 3voor12 Radio. De taalles van de indierockers is onderdeel van een reeks korte filmpjes van Klokhuis, School TV en de Beste Vrienden Quiz, waarin met beeld en muziek antwoord op dat soort kwesties wordt gegeven.

De titel van het project: Snapje? Onder andere Lucas Hamming, Akwasi en Racoon hebben ook muzikale ezelsbruggetjes bijgedragen. Anneke Dorsman van Klokhuis legt uit:

"Video is heel sterk om dingen uit te leggen, dat wordt in het onderwijs natuurlijk al veel gedaan. Maar muziek zorgt ervoor dat het op een heel ander emotioneel level binnenkomt, waardoor je er liever naar luistert en het ook beter blijft hangen."
- Anneke Dorsman

En zo kreeg ze De Staat bereid hun educatieve kant te laten horen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.De teksten zijn geschreven door cabaretiers Katinka Polderman, Jan Beuving en Kees Torn.
"Die teksten hebben we in een groot Google Drive-bestand gezet en rond gemaild naar iedereen die mee wilde doen, en vervolgens konden de bands dan zelf kiezen met welke tekst ze aan de slag gingen. Je hebt als artiest vaak toch bij de ene tekst meer gevoel dan bij de andere. Het verbaasde mij bijvoorbeeld niets dat De Staat voor een tekst van Kees Torn ging. Die schrijft ook heel puntig en staccato, dus ik had al zo'n vermoeden dat De Staat dat zou oppakken."
- Anneke Dorsman

Een van de andere artiesten die meewerkte, is Lucas Hamming:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lucas Hamming maakte liedjes over "Het Geheugenpaleis" - een ezelsbruggetje over ezelsbruggetjes - en de kwestie "groter als of groter dan?". Een taalergernis van hemzelf?

"Nee, dat niet. Mijn taalergernis is meer mensen die 'me' in plaats van 'mijn' zeggen, maar daar waren geen liedjes over. Wie weet is dat er een voor de volgende keer, haha. Maar ik heb de teksten meer op gevoel gekozen. Met deze twee had ik gelijk al een idee van: zo ga ik het doen. Geheugenpaleis, van Kees Torn, daar zat gelijk al een heel ritme in, daar hoorde ik een soort blues in. Als ik Groter Dan hardop las, was het meteen veel meer een liedje-liedje."
- Lucas Hamming

>> Lees het hele artikel op 3voor12

Ster advertentie
Ster advertentie