3FM nieuws

Ariana Grande 2.0: stoer, kwetsbaar & hier en daar een trapbeat

  1. Nieuwschevron right
  2. Ariana Grande 2.0: stoer, kwetsbaar & hier en daar een trapbeat

De superstrakke paardenstaart? Die is er nog. De sexy dansjes en wereldhits? Ook die zijn er nog, maar verder is Ariana toch écht een andere kant ingeslagen met haar muziek. Haar upcoming album Sweetener schijnt haar meest persoonlijke album tot nu toe te worden en met de hulp van Pharrell zit er zelfs af en toe een trapbeat achter. Hoe gaat Ariana 2.0 klinken?

Klik

Sweetener wordt door twee mensen geproduceerd: gerenommeerd hitproducer Max Martin en Pharrell, die je toch ook echt wel dezelfde titel kunt geven. Hoewel ze verantwoordelijk zijn voor ongeveer evenveel liedjes op het album, is de invloed van Pharrell op Sweetener groter dan je denkt.

In een groot interview met The Fader vertelt Ariana dat ze hem in 2016 al contactte omdat ze het voor album vier allemaal anders aan wilde pakken. Er was meteen een klik tussen de twee. In een mailtje schijnt hij tegen Ariana gezegd te hebben dat zijn rol niet alleen producer is, maar ook 'part listener, part therapist, part stenographer'. Kijk, daar heb je wat aan. Ze schreven samen tientallen liedjes en durfden daarin ook een beetje buiten de vaste poplijnen te experimenteren. Dat leidde onder andere 'the light is coming', een track waar zowaar een dikke trapbeat onder ligt.

The light is coming

Pharrell verstopte zijn muzikale handtekening ook in het nummer: de eerste beat wordt vier keer snel herhaald, een trucje wat 'ie ook in zijn eigen 'Happy', 'Drop It Like It's Hot' van Snoop Dogg en 'Milkshake' van Kelis stopte. Maar goed, los van die vier beats is dit liedje natuurlijk helemaal niet te vergelijken met haar superpoppy eerdere singles. De basis voor deze nieuwe sound lag er al in 2016, maar door de aanslag in Manchester veranderde de aanpak nog net wat meer.

Het label was in eerste instantie huiverig voor een nieuwe sound, maar door de gebeurtenissen in Manchester kreeg Ariana uiteindelijk wél meer vrijheid. Zowel muzikaal als qua onderwerpen in haar muziek. Pharrell: "I feel like that was the moment when different people from the record company actually started to understand what we were trying to do. It's unfortunate that the situation is what gave it context, but they were able to really see it then."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paniekaanvallen

In het liedje 'Get Well Soon' (wat nog niet uit is), beschrijft ze bijvoorbeeld een paniekaanval die ze ooit had. Meteen daarna ging ze zitten en schreef ze het nummer in één keer uit. Zoiets persoonlijks delen durft ze nu, met name omdat ze weet dat haar fans dezelfde dingen ervaren.

Ariana: "I'm finally allowing myself to be vulnerable because I know that my fans have the same feelings. I've talked to them about it, some of them have become my friends. I played the song for them before I played it for my label! They were like 'thank you' when they heard this one. It was scary to do it, but seeing their response makes me feel OK with opening up."

God is a woman

Een stukje van die innerlijke kracht is ook terug te vinden in 'God is a woman', het nummer dat je nu ook op 3FM hoort. In dit feministische anthem roept Ariana alle vrouwen op om keihard door te knallen in het leven, wat er ook op hun pad komt. Op Instagram schrijft ze: "To my fellow goddesses who work their asses of every day to 'break the glass ceiling', this is for you. I respect u and am endlessly inspired by u. Please continue to fuck it up, to be yourself unapologetically and always know how celebrated u are."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

(In die video zitten trouwens wel 100 verborgen boodschappen, maar daarover later meer...)

Meer inhoud

Het album is er pas over een maand, maar Ariana is nu al superenthousiaste statements over Sweetener aan het rondbazuinen. Je kunt erop dansen, je kunt erop huilen, het kan allemaal (en ook nog eens tegelijk). Wat voor haar het belangrijkst is, is dat er echt een stukje van haarzelf in zit.

Ariana: "I've always been a shiny, singing sexy-dance kind of thing. But now it's like... issa bop, but issa message. Issa bop but it also has chunks of my soul in it. Here you go. Here's my bleeding heart and here is a trap beat behind it!"

Ster advertentie
Ster advertentie