3FM nieuws

Eindexamenblog: Pim heeft het te druk!

  1. Nieuwschevron right
  2. Eindexamenblog: Pim heeft het te druk!

Pim heeft het druk. Super druk. En dan moet ze ook nog eens de moeilijkste keuze van haar leven maken.

Het jaar van de waarheid, het eindexamenjaar. Alle docenten noemen dit jaar 'het leukste van allemaal', maar daar heb ik nog niets van gemerkt.

Druk, druk, druk

Ik krijg spontaan een hartaanval als ik denk aan wat ik nog allemaal moet doen. Als ik dan in mijn agenda kijk, blijkt dat er nog veel meer in staat dan ik dacht. Toch blijven alle docenten zeggen dat het nog veel drukker gaat worden. Volgens mij kan dat echt niet, dan moet ik namelijk nachten gaan doorhalen om alles te kunnen maken. Lijkt me een beetje onlogisch, maar ja men kijkt nergens meer van op tegenwoordig.

Als ik het met oud-leerlingen over het eindexamenjaar heb, zeggen ze altijd: "Wat een geweldig jaar! Lekker niets doen en superlang vakantie houden!" Hoe kan het dan dat ik nu al nergens tijd voor heb, zelfs niet voor een kwartiertje bankhangen. Hebben deze oud-leerlingen gewoon niets gedaan of zijn zij gewoon superslim dat ze alle examenstof al in hun hoofd gepropt hadden?

Stresskip

Momenteel zit ik in het laatste jaar van VWO op het Cals College in Nieuwegein. Tot nu toe staan op mijn cijferlijst mooie cijfers, maar de echte examens heb ik nog niet gehad. Mijn eerste schoolexamen-week heb ik de week na de herfstvakantie en ik stress hem nu al helemaal. Een stresskip ben ik eigenlijk altijd wel, vraag maar aan mijn vrienden, maar nu is het nog erger omdat het allemaal voor het 'echie' is.

Je kunt geen uitglijer maken, want dan heb je je herkansing al verknald. Ook ben ik niet zo’n genie dat ik alle vaardigheden gelijk onder de knie heb en uit mijn neus kan gaan zitten eten. Eén voordeel is wel dat ik, al zeg ik het zelf, erg goed kan plannen. Vaak maak ik van die mooie lijstjes met wat ik nog allemaal moet doen, hier houd ik me dan ook altijd aan. Eén probleem is wel dat mijn concentratie vaak ver te zoeken is.

Vervolgstudie

Wat er nog allemaal bovenop komt, is de belangrijkste beslissing uit je hele leven; je studiekeuze. Als je 16 bent mag je nog niet zelf bepalen of je een biertje drinkt, maar je moet wel kiezen hoe je toekomst eruit gaat zien. Gelukkig is de studiefinanciering afgeschaft en moet je als je de verkeerde keus maakt twee keer zoveel betalen. Nog een extra druk op je schouders.

Pedagogische Wetenschappen

Ik heb nog geen idee wat ik later wil gaan doen, wel weet ik al zeker wat ik niet wil doen; ik wil niet terechtkomen achter een bureau en de hele dag staren naar een computerschermpje. Ik wil geen studie op het gebied van economie of politiek.

Ik heb al een paar Open Dagen bezocht en de studie Pedagogische Wetenschappen lijkt me wel interessant. Maar ik ben nog niet zeker want er is zoveel keus. Mijn ouders zeggen altijd dat zij nooit zoveel keus hadden. Nou had ik maar geen keus, dan hoefde ik me daar in ieder geval niet meer druk om te maken.

Dus ja ik heb nog genoeg dingen waar ik me zorgen om moeten maken en dan te bedenken dat dit pas de eerste schoolexamenweek is.

Ster advertentie
Ster advertentie