3FM nieuws

Tuintje In Mijn Hart: een 'beeld' van Suriname

  1. Nieuwschevron right
  2. Tuintje In Mijn Hart: een 'beeld' van Suriname

Een vete tussen twee broers, een zieke moeder, een zwangere dochter die niet weet wie de vader is en dit allemaal onder de hete Surinaamse zon. 3FM-redacteur Cherrelle ging naar de film Tuintje In Mijn Hart en vertelt wat ze ervan vond.

Hoi! Ik ben Cherrelle en dacht dat het wel leuk was om mijn ongezouten mening te geven over de film Tuintje In Mijn Hart die sinds gister in de Nederlandse bioscopen draait. Ik ben zelf de dochter van twee Surinaamse ouders die in Suriname zijn geboren en getogen. Daarentegen ben ik zelf geboren en opgegroeid in Nederland. Best of both worlds.

Warning: Er zullen een paar Surinaamse termen je om de oren vliegen. Zal ik die alvast toelichten? Wel zo fijn he!

Loekoevrouw: Een medicijnman, maar dan een vrouwelijke versie.
Schuren: Dat weet je wel toch? Netjes gezegd: tegen elkaar aan dansen
Fissa: Feestjuuu
Switie Sranang: Het heerlijke Suriname
Kaolo: *peeeep*
Mapangpang: Nog meer *peeep*. Iets met je moeder en haar intieme delen
Mo Sjie: Laterrrr

Het verhaal

Axel (Leo Alkemade) en Virgil (Edwin Jonker) zijn twee broers met dezelfde moeder, maar andere vaders. Nadat Axel naar Nederland vertrok om zijn geluk te zoeken, liet hij zijn broer en zijn moeder achter in Suriname. Nadat een loekoevrouw heeft bevestigd dat de moeder van de broers niet lang meer te leven heeft besluit Axel na jaren weer een stap in Suriname te zetten.

Hij ziet erg tegenop om zijn broer weer te zien, maar is wel blij om zijn dochter weer te zien die stage loopt in Suriname. NOT! Na aankomst in Suriname dropt dochterlief gelijk de bom dat ze zwanger is en niet weet wie de vader is. Na dit shockerende nieuws gaat zijn vrouw ook nog lekker schuren met zijn broer tijdens een fissa. Hij is er klaar mee. Axel gaat terug naar Nederland.

Nadat zijn plan om terug te gaan naar Nederland mislukt, gaat ie de jungle in op zoek naar zijn vrouw (die door de charmes van zijn broer wordt verleid) en goud. Want dat ligt natuurlijk in de jungle van Switie Sranang.

Stereotypering

Een blanke vrouw die in Suriname woont is niet heel raar meer. Of Nederlandse stagiaires. Daar heb je anno 2017 een heleboel van. Maar een blanke vrouw met 7 of 8 kinderen en geen vader in beeld? Hmmm. Ook het karakter van Pip Pellens, ook wel Wonnie genoemd, voldoet aan hoe Nederlandse meiden in Suriname worden gezien. Zwanger, en niet wetende wie de vader is. Dus dan maar heel plat langs alle jongens gaan waar je seks mee hebt gehad en doodleuk vragen of je de vader bent.

Ook het lichaam van de Surinaamse vrouw blijft niet achter. Diëtiste Victoria (Sanne Vogel) is met een reden naar Suriname gekomen. Surinaamse vrouwen moeten afvallen en gezonder worden, waardoor ze beter in hun vel gaan zitten. Een doel waar de standaard Surinaamse man natuurlijk protest tegen voert, want 'billen horen bij de Surinaamse vrouw'. Yeah, right.

Surinaams accentjes

We kennen de standaard acteurs nu wel in de Nederlandse films. Maar wat we nog niet van ze wisten dat ze dus ook Nederlands met een Surinaams accent kunnen praten. Or at least, they tried. Ik moet eerlijk zeggen dat het fucking grappig is om iemand als Juvat Westendorp mapangpang te horen zeggen en Leo Alkemade te horen schreeuwen dat ie het kaolo zat is. En als afsluiter Pip Pellens die mo sjie zo natuurlijk roept, terwijl ik drie keer moest nadenken wat ze nou eigenlijk bedoelde. Zoals ik al eerder zei: An A+ for effort.

Shots van Suriname

De film speelt zich dus af in Suriname zelf. In de hoofdstad Paramaribo, maar ook in de jungle van Suriname. En mijn god, wat hebben ze dat mooi gedaan. Het leek bijna alsof ik zelf meeliep over de straten van Paramaribo. De rivieren, de Fernandes en de muziek. Het nummer 'Jungle' van Broederliefde is heel toepasselijk aan het begin van de film. De exotische beelden van de jungle laten mij verlangen naar Suriname.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Al met al...

Het lijkt misschien of ik het allemaal heel kut vond, maar dat is niet zo. Hou je van de Nederlandse feel-good films? Hurry up. Je gaat zeker weten aan je trekken komen. Ik heb zeker een paar keer gelachen om de quotes, de situaties en herkenbare zaken. De film bespreekt actuele zaken in Suriname en rondom Surinamers. Soms ligt het er een beetje dik op, maar het blijft een film, right?

Ster advertentie
Ster advertentie