3FM nieuws

Ambassadeurs van de Vrijheid 2014: Douwe Bob, Gers Pardoel, Kensington

  1. Nieuwschevron right
  2. Ambassadeurs van de Vrijheid 2014: Douwe Bob, Gers Pardoel, Kensington

De Ambassadeurs van de Vrijheid 2014 zijn Douwe Bob, Gers Pardoel en Kensington. Dat maakte Paul Rabbering namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekend op Noorderslag in Groningen.

Douwe Bob, Gers Pardoel en Kensington. Als Ambassadeurs van de Vrijheid zullen zij dankzij de inzet van helikopters van Defensie op 5 mei optreden op de 14 Bevrijdingsfestivals. Zij leveren niet alleen een muzikale bijdrage maar roepen ook de naar verwachting 800.000 bezoekers op om stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Herdenken en vieren van vrijheid

Herdenken op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei zijn voor deze jonge Ambassadeurs van de Vrijheid belangrijk. Gers Pardoel: "Ik heb gewoond in Nijmegen, dichtbij de Duitse grens. De Tweede Wereldoorlog was thuis wel een ding. Mijn familie stond op 4 mei tijdens de dodenherdenking echt twee minuten te herdenken. Als kind voelde ik al dat er iets werd herdacht wat niet vergeten mag worden."

Ook Douwe Bob heeft het herdenken van huis uit meegekregen. Douwe Bob: "Op 4 mei, om 20.00 uur, tijdens de dodenherdenking waren we thuis altijd stil. Mijn vader was een jaar of zes toen hij op 5 mei 1945 in zijn woonplaats Alkmaar schoten hoorde op een naburig plein. Hij rende er naar toe en trof daar zijn oom en zijn neef aan, bloedend op de grond. Beiden door Duitsers door hun hoofd geschoten."

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, beseft ook zanger-gitarist Eloi Youssef van Kensington, wiens wortels in Egypte liggen. "Meisjes kunnen hier bijvoorbeeld zomaar op de fiets stappen. En dat nog zonder hoofddoekje. Dat kan echt niet in Egypte, zeggen mijn familieleden telkens als ze hier op vakantie zijn. Ze vinden Nederland zo'n heerlijk vrij land. Dat is het ook en dat moeten we zo houden."

Bevrijdingsfestivals in heel Nederland

De afgelopen twintig jaar zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot het grootste eendaagse culturele muziekevenement in Nederland, met optredens van zo’n 250 bands op circa 40 podia. Elke provincie heeft een Bevrijdingsfestival, dat gratis toegankelijk is. In 2013 werden de festivals door ruim 800.000 mensen bezocht.

Ambassadeurs van de Vrede met helikopter

Het ministerie van Defensie, samenwerkingspartner van het Nationaal Comité, zorgt voor helikopters, waardoor de Ambassadeurs in het hele land kunnen optreden. De festivals worden georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité. Het fonds levert een substantiële bijdrage aan de exploitatie van de veertien Bevrijdingsfestivals. Het fonds investeert in vrede.

Waar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid op 5 mei te zien?
Douwe Bob: Assen, Groningen, Leeuwarden, Wageningen, Zwolle
Gers Pardoel: Almere, Den Haag, Rotterdam, Vlissingen
Kensington: Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Bosch en Roermond

Douwe Bob en Kensington bij That's Live

Douwe Bob en Kensington komen zaterdag 18 januari langs op Noorderslag bij That's Live om te praten over hun Ambassadeurschap.

Ster advertentie
Ster advertentie