3FM nieuws

Concertetiquette: een guide voor de beginnende concertganger en voor wie het vergeten is

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Concertetiquette: een guide voor de beginnende concertganger en voor wie het vergeten is

We mogen eindelijk weer met z'n allen in die volle zaal staan en meezingen met onze favoriete artiest. Door de pandemie is dit voor de meesten waarschijnlijk alweer een tijd geleden en een nieuwe generatie gaat zelfs voor het eerst. Maar hoe ging dat ook alweer, naar zo'n concert gaan? Om je geheugen weer wat op te frissen, hierbij een lijst met alle concertetiquette zodat je straks de beste concertganger van de avond kunt zijn!

1. Dutch Disease

Wij Nederlanders staan er echt bekend om, vraag maar aan menig internationaal artiest, wij kletsen schijnbaar enorm veel tijdens concerten. Nogal irritant, zowel voor de artiest als voor je medeconcertgangers die wél voor de muziek komen. Wil je bijkletsen met je vrienden? Doe dat van te voren in een café!

2. Geen livestream

Een kleine herinnering, wij zijn natuurlijk gewend alles via livestreams en schermpjes te moeten kijken de afgelopen twee jaar, maar de artiest kan je nu horen als je iets negatiefs zegt! Houd vervelende opmerkingen voor je, meezingen mag natuurlijk wel!

3. Reuzen

Een andere grote ergernis is als je met pijn en moeite je concertkaartje hebt weten te bemachtigen en je niets ziet omdat er een reus voor je staat! ben je langer dan 1,85m? Check dan even of de mensen achter je ook nog iets kunnen zien. Heb je zelf je best gedaan om dat plekje vooraan te bemachtigen? Dan is dit natuurlijk gewoon jouw plekje!

4. Aan de kant!

Je staat lekker te dansen en te zingen en besluit dat het tijd is voor een verfrissend biertje. Naar de bar wurm je je tussen de mensen door maar de terugweg is een grotere opgave met 3 drankjes in je handen. Zie je zo iemand nou naast je staan? Help elkaar dan even door aan de kant te gaan. Des te eerder staat iedereen weer op z'n eigen plekje.

5. Moshpit

Een ander echt concertfenomeen is de moshpit. De band speelt een grote hit en het publiek maakt een cirkel waarna er op de drop van het nummer iedereen de cirkel in springt en danst. Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand tijdens dit gebeuren valt. Wees dan lief voor je medeconcertganger en help diegene overeind. Hierna kun je samen verder genieten van de moshpit.

6. De longen uit je lijf

Wanneer het concert dan ten einde lijkt te zijn is het tijd om de longen uit je lijf te schreeuwen. De artiest heeft zijn best gedaan en verdient een groot applaus. Ook hoopt hij natuurlijk op een publiek dat uit zijn dak gaat voor een toegift.

7. Schermtijd

Uiteraard wil je een stukje van je favoriete nummer vastleggen zodat je het thuis nog duizend keer terug kunt luisteren en iedereen in je omgeving jaloers kunt maken. Vergeet alleen niet om je telefoon daarna weer weg te stoppen en te genieten van het moment. Het concert in het echt meemaken is natuurlijk veel leuker.

Ster advertentie
Ster advertentie