3FM nieuws

3voor12: Bekijk nu de Song van het Jaar uitzending

 1. Nieuwschevron right
 2. 3voor12: Bekijk nu de Song van het Jaar uitzending

Zeventien acts maar liefst traden afgelopen vrijdag op in TivoliVredenburg, om het jaar op gepaste wijze te sluiten. Naast de marathon 3FM-uitzending van maar liefst tien uur, werden ook al die optredens gefilmd. In de anderhalf uur durende uitzending die gisteravond op NPO3 werd uitgezonden zie je live optredens van o.a. HAEVN, Kenny B, Bewilder en Balthazar. Natuurlijk staan we uitgebreid stil bij de nummer 1, Tame Impala's Let It Happen.

Bekijk de Song van het Jaar uitzending hier.

Facts & figures

De stemmen zijn geteld, en we hebben met Tame Impala's 'Let It Happen' een overtuigende winnaar. Maar wat valt er allemaal nog meer te vertellen over de Song van het Jaar 2015? Was het een goed jaar voor Nederlandse acts? Wie zijn de runners-up? En is 'Let It Happen' inderdaad de langste winnaar ooit? Atze de Vrieze zocht het weer allemaal voor je uit. Song van het Jaar: facts & figures!

Na de winnaars: best of the rest

 • Nummer 2 'Iron Sky' van Paolo Nutini kwam eigenlijk al in augustus 2014 uit, maar werd begin 2015 pas een hit toen het nummer inhoudelijk aansloot bij de aanslag op Charlie Hebdo.
 • Het nummer bevat een sample uit The Great Dictator, de beroemde film van Charlie Chaplin uit 1940.
 • Vorig jaar werd 'Iron Sky' het meest ingevuld als vrije keuze. Die stemmers krijgen nu dus alsnog gelijk.
 • Voor Muse is 'Psycho' alweer de zesde top 10-notering, al was de laatste alweer in 2010, toen met 'The Resistance'. Twee keer eerder stonden ze op nummer 3, opvallend genoeg nog nooit hoger.
 • Met Kendrick Lamar, Paolo Nutini en Muse staan dit jaar drie sterk politiek gedreven songs in de top 10. Kendrick Lamar’s hele album gaat over de positie van zwarte Amerikanen, Muse’s Drones-album gaat over de schijn-superioriteit van het militair machtige Westen. Paolo Nutini gaat de boeken in als de 'Imagine' van 2015.
 • Kensington levert een unieke prestatie: voor het derde jaar op rij staat de band in de top vijf van de Song van het Jaar. Na 'Home Again' (5) en 'Streets' (5) is de 4e plek voor 'War' hun beste. Alleen dEUS deed het ooit beter. De Belgen eindigden begin jaren negentig drie jaar op rij in de top 3.
 • Dotan volgt zijn overwinning van vorig jaar op met een steady 7e plek dit jaar. 'Hungry' is een track van hetzelfde album, 7 Layers, dus die plek 7 kan geen toeval zijn.
 • Met dertig top 100-acts is het een extreem goed jaar voor Nederland. Drie haalden de top 10.
 • Slechts twee andere ex-winnaars zijn ook dit jaar vertegenwoordigd: Editors behaalde met 'Life Is A Fear' nummer 16, Mumford & Sons blijft met 'Believe' steken op nummer 30.
 • De top 100 telt dit jaar 36 3FM Megahits, waarvan zes in de top 10.
 • James Bay is de meest succesvolle debutant. Zijn 'Hold Back The River' eindigt op 11, 'Let It Go' op 18.
 • Een aantal acts staat twee keer in de top 100: Tame Impala, Muse, James Bay, Florence & The Machine, Foals, Mumford & Sons en Years & Years. Justin Bieber (jaja, uitgerekend hij) sneakte dankzij zijn feature bij Jack U als enige drie keer in de top 100.

Meer weetjes? Natuurlijk! Je vind ze hier.

Song van het Jaar op tv: zaterdag 22:35 op NPO 3

Was je erbij gisteren in TivoliVredenburg? Of heb je het juist gemist? Vanavond zie je alles nog een keer terug op NPO3, met optredens van Balthazar, John Coffey, Fresku, Ronnie Flex, HAEVN, PAUW, Lucas Hamming, Sef, The Brahms, Bewilder, Rondé en andere hoogtepunten van het jaar 2015 in een jaaroverzicht. De presentatie is in handen van Roosmarijn Reijmer en Michiel Veenstra. Schakel vanaf 22:35 uur in op NPO 3 voor de Song van het Jaar tv-uitzending!

Ster advertentie
Ster advertentie